Výstava ukazuje
snímky Karla Čapka

Výstava ukazuje
snímky Karla Čapka

16. 4. 2015

Fotografické tvorbě spisovatele Karla Čapka se věnuje výstava v Národním technickém muzeu. Nejznámějším Čapkovým fotografickým dílem je knížka o psovi Dášeňce - návštěvníci ji uvidí v 25 různých vydáních včetně originálních fotografií, které byly pro knížku použity. Výstava se koná u příležitosti 125. výročí Čapkova narození a potrvá do 26. července.

Čapek se věnoval převážně fotografování věcí, které ho obklopovaly, ať již se jednalo o rostliny, psací stůl nebo o různé kuchyňské náčiní. Fotografie pořizoval také při svých cestách. Negativy třídil do tematických celků s názvy Portréty, T. G. M., Osobní, Zátiší, Zvířata, Květiny, Zahrada, Slovensko, Cesty, Typy, Architektura, Krajiny. Nejznámějším Čapkovým fotografickým dílem se stala Dášeňka čili Život štěněte, která poprvé vyšla na sklonku roku 1932 a která vychází dodnes nejen v českém jazyce, ale i mnohých v dalších.

Na výstavě jsou také dva fotoaparáty, které Čapek používal. Návštěvníci uvidí originální zvětšeniny v původních rámech, které pocházejí z jeho vily na pražských Vinohradech, nebo zmíněné předměty denní potřeby, které byly často objekty Čapkova fotografického zájmu. Expozice zahrnuje dobové časopisy, v nichž vycházely Čapkovy fotografie a jeho pojednání o fotografování, nebo snímky T. G. Masaryka, které Čapek věnoval Olze Scheinpflugové.

Výstava je doplněna projekcí dvou dokumentů o životě a díle Karla Čapka s názvy Slovensko bratří Čapků a Život a doba spisovatele Karla Čapka. Exponáty jsou zapůjčeny z vily Karla Čapka, která je v majetku městské části Praha 10, z Památníku Karla Čapka ve Strži a z Památníku národního písemnictví.

V souvislosti s výstavou vyhlašuje technické muzeum fotografickou soutěž Jak se fotí štěně. Soutěžit lze v kategoriích autoři do 15 let a autoři nad 15 let. Snímky přijímá muzeum na adrese verejnost@ntm.cz do 30. června.

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%