Po těžké nemoci zemřel
expremiér Stanislav Gross

Po těžké nemoci zemřel
expremiér Stanislav Gross

16. 4. 2015

Po těžké nemoci zemřel ve věku 45 let bývalý premiér a sociální demokrat Stanislav Gross. Uvedl to zdroj blízký jeho rodině, informaci potvrdila mluvčí ČSSD Eva Gregorová. Podle médií trpěl Gross amyotrofickou laterální sklerózou, při níž nemocní postupně ztrácí buňky ovládající svalové pohyby. Gross, který byl v minulosti také ministrem vnitra, stál v čele vlády od července 2004 do dubna 2005.

Křeslo předsedy vlády Gross opustil po pouhých osmi měsících kvůli aféře kolem pořízení bytu a později vzbudilo pozornost i jeho neobyčejně rychlé zbohatnutí. Po odchodu z politiky se věnoval advokacii. O aféře, která jej stála slibně rozjetou politickou kariéru, Gross dlouho mlčel, pravdu poodkryl až před rokem. "Kdybych se býval nebál přiznat, že jsem byt financoval z poslaneckých náhrad, tak jsem se vyhnul tomu, že jsem se zamotal do polopravd a lží," řekl v dubnu 2014 v televizi Gross. Nikdy však nevysvětlil neprůhledný obchod s akciemi firmy Moravia Energo, který mu přinesl značné jmění.

Gross se v poslední době vůbec neobjevoval na veřejnosti a léčil se v soukromí. O své nemoci nechtěli on ani jeho rodina hovořit. Podle mediálních informací se ale jeho zdravotní stav postupně výrazně zhoršoval.

Nedávno Grosse navštívil současný premiér Bohuslav Sobotka, o návštěvě ale nechtěl mluvit, označil ji za soukromou. Upřímnou soustrast jeho rodině vyjádřil prezident Miloš Zeman.

Amyotrofická laterální skleróza je onemocnění mozku, způsobující degeneraci a ztrátu buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny.

úmrtí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%