Unikátní výstava
o rodu Lucemburků

Unikátní výstava
o rodu Lucemburků

9. 5. 2015

V Ostravě se chystá unikátní výstava mapující působení rodu Lucemburků. Postavena bude například kopie erbovní síně z hradu Lauf nedaleko Norimberku. K vidění budou ale i středověké dobývací stroje či středověký jeřáb. Výstava nazvaná Magičtí Lucemburkové bude ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích k vidění od 17. května do 17. září.

"Výstava je jedním z prvních projektů k 700. výročí narození Karla IV. z rodu Lucemburků, které si připomeneme v roce 2016. Expozice představí široké veřejnosti dobu vlády českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků," uvedl autor projektu Oldřich Beneš.Dodal, že časově je výstava vymezena roky 1308, kdy byl zvolen Jindřich VII. Lucemburský římským králem a rokem 1437, kdy zemřel Zikmund Lucemburský.

Návštěvníci se mohou seznámit nejen s dobovou literaturou, modely staveb, ale i strojů vyrobených podle dobových technických výkresů. Na výstavě pak budou i sochy a repliky korunovačních klenotů. Zájemci uvidí kopie koruny Svaté říše římské a svatováclavskou korunu z dílny klenotníka Jiřího Urbana z Turnova. "Budeme zde ale například mít i středověký jeřáb či šestimetrový prak," řekl Beneš. Dodal, že mezi menšími replikami bude například pranýř.

Jednou z hlavních atrakcí ale má být kopie erbovní síně z hradu Lauf nedaleko Norimberku. Hrad nechal v roce 1356 postavit Karel IV a přijímal na něm velmože z celé římské říše. Zajímavostí je, že síň je vyzdobena jen erby pánů a duchovních z českých zemí. Celkem jich je 112. "Jednotlivé erby jsme nafotili, vytiskli a budeme je na repliku sálu lepit," sdělil Beneš. Dodal, že místnost bude mít téměř 55 metrů čtverečních.

Cílem výstavy je přiblížit dobu a kulturu sledovaného období s přihlédnutím na dějiny Moravy a Slezska. Texty na panelech a také jednotlivé exponáty představí české krále Jana Lucemburského, Karla IV., Václava IV. a Zikmunda Lucemburského. Také ale moravská markrabata Jana Jindřicha, Jošta, Prokopa a Jana Soběslava a další významné osobnosti jejich dvora, třeba Jana ze Středy, Petra Parléře, Arnošta z Pardubic či Jana Očka z Vlašimi.

Termín zahájení výstavy Beneš určil symbolicky. Odkazuje na historické datum 17. května 1362. V tento den bylo vydáno Privilegium Karla IV., které dává městu Ostrava právo na konání výročního trhu. Jde o nejstarší dokument uložený v Archivu města Ostravy a jeho originál bude jedním z exponátů chystané výstavy.

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.