Famózní objev: historici našli
sto neznámých děl Caravaggia

Famózní objev: historici našli
sto neznámých děl Caravaggia

6. 7. 2012

Italští historici objevili nedaleko Milána stovku dosud neznámých děl fenomenálního barokního malíře Caravaggia. Mezi nalezenými díly převažují skici, je však mezi nimi i několik obrazů. Odborníci na základě cen barokních obrazů v nedávných dražbách odhadují, že celková hodnota nalezených Caravaggiových děl činí zhruba 700 milionů eur (téměř 18 miliard korun).

Podle agentury ANSA pátrali historici po raných Caravaggiových dílech už dlouho. Považovali totiž za nepravděpodobné, že by nezůstala žádná stopa po tom, jak se barokní malíř učil u svého mistra Simoneho Peterzana.

Před dvěma lety získali experti Maurizio Bernardelli a Adriana Conconiová přístup ke zhruba 1000 dílům nalezených v Peterzanově historické dílně nedaleko od Milána. Odborníci pak zkoumali známé Caravaggiovy obrazy a hledali v nich typické prvky, které by bylo možné nalézt i na dílech z Peterzanova ateliéru.

„Každý malíř má svůj jedinečný styl, který lze rozpoznat z postavení lidí na skicách. Naučí se ho už jako student a pak si ho přenáší i do pozdějších děl vytvořených v dospělosti,“ vysvětlil Bernardelli.

Historici nakonec mezi díly nalezenými v Peterzanově dílně rozpoznali stovku, kterou podle rukopisu jasně připisují Caravaggiovi. Našli zde také Caravaggiovu ručně psanou poznámku. Podrobnosti o objevu pak hodlají zveřejnit v knize o Caravaggiovi, která vyjde v pátek.

Caravaggio, vlastním jménem Michelangelo Merisi, se narodil v Miláně 29. září 1571 v rodině zámožného stavebního mistra. Malovat začal už v dětství a po odchodu do Říma v 21 letech si rychle získal vlivné mecenáše z řad církve i šlechty. Zemřel v roce 1610, podle historiků zřejmě podlehl malárii. Je považován za posledního velkého náboženského malíře v Itálii.

objevy výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.