Letadlo na elektrický pohon 
poprvé přeletělo La Manche

Letadlo na elektrický pohon
poprvé přeletělo La Manche

10. 7. 2015

Letadlo na elektrický pohon poprvé přeletělo kanál La Manche mezi Francií a Británií. Malý dvoumotorový stroj pilotovaný Francouzem Huguesem Duvalem ve čtvrtek večer odstartoval z francouzského města Calais a z anglického pobřeží se pak vrátil zpět do Francie. Duval tak získal prvenství před mediálně sledovanějším přeletem, který dnes uskutečnila společnost Airbus se svým prototypem elektřinou poháněného letadla E-Fan.

Duval agentuře AP řekl, že po úspěšném letu přes moře pociťuje úlevu a že je to pro něj po dlouhém období testovacích letů nad pevninou důležitý okamžik. Pilot létá se strojem Cricri MC15-E, který na sebe ovšem nestrhává takovou pozornost jako novinka Airbusu.

Jeho model E-Fan s nulovými emisemi oxidu uhličitého se představil na letošním aerosalonu u Paříže. Dvousedadlový stroj má pohon na baterie, které piloti mohou nabít během hodiny, a na trhu by se mohl objevit v roce 2017.

Letadlo odstartovalo z letiště Lydd v hrabství Kent po 9:00 místního času (po 10:00 SELČ) a ve 33 kilometrů vzdáleném Calais přistálo po 45 minutách. Kopírovalo tak v opačném gardu první slavný přelet kanálu La Manche, který v roce 1909 uskutečnil francouzský pilot Louis Blériot.

Stroj Airbusu pilotoval Didier Esteyne, který se rovněž podílel na jeho vývoji. Po přistání řekl, že let byl "téměř dokonalý". Poznamenal také, že nejnebezpečnější částí cesty byla vzletová fáze, která trvala zhruba 14 minut.

Esteyne se tak diplomaticky vyjádřil ke konkurenčnímu Duvalově přeletu, který Airbusu na poslední chvíli sebral prvenství. Firma však tvrdí, že francouzský pilot si výrazně pomohl tím, že se svým malým letadlem odstartoval z jiného stroje ze vzduchu a nikoli ze země jako E-Fan.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%