Donald Sutherland vystřihne
s grácií padouchy i klaďase

Donald Sutherland vystřihne
s grácií padouchy i klaďase

17. 7. 2015

Vytáhlá hubená postava, ostře řezaná tvář a výrazné oči předurčily herce Donalda Sutherlanda spíše pro role zlosynů. Za svou zhruba padesátiletou kariéru si však tento kanadský rodák úspěšně vyzkoušel i role zcela odlišné – vedle sadistického nacisty či chladnokrevného zabijáka byl také citlivým otcem, vtipným chirurgem nebo zamilovaným profesorem. V pátek slaví 80. narozeniny. 

S více než stovkou rolí je legendou, které se daří udržovat úroveň filmů. Za svou práci byl oceněn například dvěma Zlatými globy, cenný oscarový skalp mu však dosud chybí. Sutherland stále aktivně natáčí, v nedávné době si zahrál v postapokalyptické sci-fi Hunger Games (2012 až 2015), v kriminálním seriálu Bez hranic (2013), který se natáčel i v Praze, v romantickém dramatu Nejvyšší nabídka (2013) nebo v duchařském hororu Americká kletba (2005). 

MASH a Tucet špinavců

Narodil se 17. července 1935 v kanadském Saint Johnu v New Brunswicku v konzervativní rodině farmáře. Od dětství měl umělecké sklony, když mu bylo čtrnáct, angažoval ho místní rozhlas jako diskžokeje. Sutherland začal studovat stavební inženýrství v Torontu, účinkování ve studentské inscenaci Shakespearovy Bouře však jeho život změnilo. Zjistil, že herectví jej přitahuje nejvíc, a navzdory přání rodičů odjel v roce 1959 studovat kumšt do Británie. 

„Naši to se mnou neměli jednoduché. Vždycky jsem si nakonec udělal, co jsem chtěl,“ vzpomínal Sutherland. Po dvouletém studiu začal jako člen souboru objíždět provinční scény a získával zkušenosti, které později zúročil na jevištích londýnských divadel. Na filmovém plátně se zpočátku objevoval nejčastěji v epizodních rolích hororových snímků nevalné úrovně, svůj hereckých potenciál už ale naznačil ve slavném válečném thrilleru Tucet špinavců (1967). 

Mezinárodní věhlas přinesla Sutherlandovi satirická černá groteska MASH (1970) režiséra Roberta Altmana, v níž si zahrál roli chirurga Hawkeyho Pierce, systematicky narušujícího vojenskou disciplínu v polní nemocnici na korejské frontě. Sám Sutherland se v té době intenzivně angažoval v kampani proti válce ve Vietnamu, v čemž ho podporovala i jeho tehdejší družka, herečka Jane Fondová. 

Do hercovy filmografie dále patří zvučné snímky Klute (1971), Teď se nedívej (1973), Den kobylek (1975), Casanova Federica Felliniho (1976), Orel přistál (1976), Invaze zlodějů těl (1978), Vražda na úrovni (1979), Obyčejní lidé (1980), JFK (1991), Oheň (1991), Skandální odhalení (1994), Smrtící epidemie (1995), Hon na Šakala (1997), Vesmírní kovbojové (2000) či Návrat do Cold Mountain (2003).

Kiefer v otcových stopách

Sutherland je potřetí ženatý: se současnou manželkou Francine má tři syny. Matkou dvojčat – Rachel a Kiefera – je pak hercova druhá žena Shirley. Syn Kiefer se vydal v otcových stopách, a to nejen v herecké branži. Také on proslul večírky a zálibou v ženách. Jednu chvíli to dokonce vypadalo, že Kieferova kariéra padne za oběť jeho divokému životu. Naštěstí se však dokázal vrátit a role Jacka Bauera v akčním seriálu 24 hodin mu přinesla velkou popularitu. 

Charismatický Donald Sutherland, od roku 2012 čestný komandér francouzského Řádu umění a literatury, patří mezi nejvýznačnější Kanaďany. V roce 2010 měl tu čest být jednou z osobností, které nesly olympijskou vlajku při zahájení zimních her ve Vancouveru. 

film herecké legendy Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.