Českou stavebnici Merkur
znají kluci z celého světa

Českou stavebnici Merkur
znají kluci z celého světa

31. 7. 2015

Zná ji každý zdejší kluk, oblíbená ale byla dokonce i některými mezi děvčaty. Není divu, naše země bývala a v některých oblastech stále je významných producentem hraček. A jedním z největších klenotů hračkářského průmyslu je bezesporu stavebnice Merkur. Její tvůrce, strojař a průmyslník Jaroslav Vancl, se narodil 31. července před 125 lety. 

Předchůdce Merkuru, stavebnici Inventor, představil Vancl již v roce 1920. Jednotlivé plechové dílky se tehdy spojovaly pomocí háčků (obdobně jako dnešní stavební lešení) a u dětí si velkou oblibu nezískaly. Vancl se však nevzdal a v roce 1925 přišel s inovací, kde háčkový systém nahradily šroubky a matičky. Nová stavebnice, která dětem umožnila přiblížit se reálnému konstruování, dostala i nový název – Merkur. 

U soustruhu do osmdesáti

Kovová stavebnice slavila velký úspěch a stala se i výborným vývozním artiklem. Řada stavebnic se rozrůstala, vznikly i stavebnice budov Metropol či stavebnice elektrických modelů Merkur Elektrus. 

Jelikož jednou z nejžádanějších hraček byly ve 30. letech elektrické vláčky, vrhl se Vancl i do tohoto oboru a opět úspěšně. Vancl, a především jeho zeť František Jirman, který se stal hlavním konstruktérem, vytvořili ucelenou kolekci modelů plechových elektrických vláčků, která se úspěšně prodávala doma i v zahraničí. Inspirací byla tehdy populární rychlíková lokomotiva Mikádo, od které hračka převzala i jméno. 

V roce 1940 byla výroba zastavena v souvislosti s válečným nedostatkem barevných kovů a obnovena až v roce 1947. To se již blížil únor 1948 a znárodnění. Výrobu poté převzal Okresní průmyslový podnik Police nad Metují. Zakladateli slavné značky a skvělého zboží pro vývoz se komunisté odvděčili po svém – nejenže musel Vancl odevzdat továrnu a opustit byt, ale soud mu dokonce nařídil splatit všechny faktury za materiál, který si objednal ještě jako ředitel. To však z vlastních peněz nezvládl, tudíž si "dluh" musel odsloužit. Až do svých osmdesáti let tak pracoval jako soustružník ve své bývalé továrně. 

Ta i v následných letech reálného socialismu i díky Vanclově přítomnosti nadále produkovala kvalitní sortiment a tradice výroby stavebnice Merkur, která například posloužila vědci Otto Wichterlemu při stavbě stroje na výrobu kontaktních čoček, se udržela dodnes. Nyní Vanclovi následovníci oživili i výrobu vláčků, která byla ukončena v roce 1968. 

Merkur na poštovní známce

Jaroslav Vancl se narodil 31. července 1890 v Benátkách nad Jizerou, kde jeho otec vlastnil menší strojírenský podnik. Zde se vyučil a během cesty na zkušenou zakotvil v Polici nad Metují, kde se nechal zaměstnat jako zámečník u firmy Katschner. Záhy se vypracoval na dílovedoucího, avšak v roce 1914 byl kvůli organizování stávky propuštěn. Poté se krátce pokoušel podnikat s firmou na hloubení artézských studní, té se ale příliš nevedlo. Proto se rozhodl pro výrobu hraček, kterých byl v poválečném Československu nedostatek. Zemřel 22. března 1980. 

Současná Merkur Toys podnikatele Jaromíra Kříže, který po roce 1989 oživil výrobu stavebnic, vyrábí v Polici nejen klasické "merkury" a vláčky, ale i například výukové stavebnice, parní stroje či dětská vozítka a nářadí. Ve dvou provozech zaměstnává asi 70 lidí. Ve městě také provozuje muzeum stavebnice Merkur, které je jednou z nejnavštěvovanějších kulturních institucí v regionu. Letos se stavebnice, která bývá školami často zařazena mezi učební pomůcky, také dostala na poštovní známku. 

hračky hry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%