Restaurace se vracejí
k tradiční české kuchyni

Restaurace se vracejí
k tradiční české kuchyni

3. 8. 2015

Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se kuchaři i gastronomičtí experti. Problémem je však nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.

Renesance české kuchyně podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů Miroslava Kubce začala po roce 2005, kdy se kuchaři a školy, které budoucí kuchaře vzdělávají, začaly tímto trendem zabývat. "Připomíná se základ české kuchyně, kterým jsou především omáčky, ze základních potravin pak především brambory, které se zde všude pěstovaly," uvedl. Podle něj je v Česku řada surovin, které snesou srovnání se zahraničními delikatesami.

Budoucí kuchaři se tak nyní učí, že prémiová gastronomie nemusí být postavená jen na mořských rybách z dovozu, ale i na surovinách pocházejících z Česka. Podle Kubce jde například o domácí těstoviny, které prý třeba Italové neumí udělat. "Naše klasická těstovina, kterou dělaly naše babičky, je 13 vajíček na kilo mouky. Z toho jsou pak skvělé těstoviny, flíčky, domácí nudle do polévky," podotkl Kubec.

Jiná situace je u masa, které bývá převážně z dovozu a v běžné restauraci se prý už s českým masem zákazník téměř nesetká. "Tuzemští výrobci jsou málo konkurenceschopní a restaurace hledí především na cenu a kvalita i místo původu už je tolik nezajímá," řekl ředitel nákupu tuzemské divize dodavatelské společnosti Bidvest Foodservice Jan Valečka. Pokud restaurace inzerují, že maso pochází z tuzemských farem, může jít pouze o iluzi, protože původ se velice těžko prokazuje.

Dalším problémem je skutečnost, že řada lidí považuje českou kuchyni za nezdravou. "To, že tuzemské pokrmy, jsou-li připravovány podle tradičních receptů, nejsou zrovna dietní, je důsledek zcela odlišného životního stylu, který naší předkové vedli," uvedl Pavel Maurer, organizátor gastronomických akcí a vydavatel gastronomického průvodce Maurerův výběr Grand - Restaurant. Lidé tehdy nejedli tolik jídel přes den a pracovali především fyzicky. Šéfkuchaři pracující s původními recepty nyní hledají možnosti, jak tradiční pokrmy zlehčit bez toho, aby tím byly tyto recepty ochuzeny.

Česká kuchyně je podle Kubce syntézou středoevropských kuchyní a pokrmů vyskytujících se zejména v okolních zemích patřících v devatenáctém století k Rakousko - Uhersku. Nynější návrat k původní kuchyni není specialitou jenom České republiky. Jde o celosvětový trend, který je možné vidět v celé řadě jiných zemí.

gastronomie jídlo recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%