Poutníci z Česka i Polska
vyrazí na cestu na Sněžku

Poutníci z Česka i Polska
vyrazí na cestu na Sněžku

8. 8. 2015

Poutníci z České republiky a z Polska se při tradiční Svatovavřinecké pouti v pondělí 10. srpna vydají na vrchol Sněžky, kde se uskuteční mše. Lidí, kteří zamíří na vrchol Sněžky, každoročně přibývá, podle odhadů se pouti účastní až 2000 lidí.

Z Pece pod Sněžkou poutníci vyrazí na nejvyšší horu České republiky v 8:15 z parkoviště U kapličky. „Trasa je každoročně stejná, z Pece jdeme Obřím dolem, u Slezského domu se většinou potkáváme s procesím z Polska a společně stoupáme na vrchol, kde se od 12:00 slouží mše,“ řekl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. Mši svatou bude sloužit královéhradecký biskup Jan Vokál. Na poutníky čeká odpoledne po návratu do Pece hudební program. 

Poutníci se mohou na vrchol Sněžky vydat také ze Špindlerova Mlýna, sraz je v 7:30 u kostela svatého Petra a čeká je výstup přes Kozí hřbety. V 9:30 se uskuteční žehnání vody u Rennerovy studánky. 
Tradičním účastníkem pouti je bývalý prezident Václav Klaus, který by se měl podle Tomáška výstupu zúčastnit i letos. Například v roce 2013 se na vrchol Sněžky vydal i prezident Miloš Zeman, který se však nechal vyvézt autem. V roce 2010 na vrchol Sněžky dorazil kromě prezidenta Klause také jeho polský protějšek Bronislaw Komorowski. 

Pouť na Sněžku se koná tradičně na svátek svatého Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid. 

Krkonoše naše tipy Sněžka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%