Promiňte, pane profesore!

Promiňte, pane profesore!

11. 8. 2015

S přibývajícím věkem moje noční můry nabývají jiných podob, jsou záludnější a spolu s těmi z mládí vytvářejí nežádoucí součást mojí existence. Dodnes mě děsí sen, kdy nemohu ukončit studium a jakousi nadpřirozenou autoritou jsem nucena vystoupit ze svého já a omluvit se za chyby, kterých jsem se dopustila.

Veřejná gramatická prezentace není příjemná, ale očišťuje. Jsem přesvědčena, že pan profesor češtiny střeží všechny své studenty i z "onoho světa" a nedovolí jim klidně spát, pokud v písemném projevu udělají hrubou chybu. S hrůzou se snažím obstát, usiluji o nápravu, zařazuji se do fronty dalších chybujících a čekáme před kabinetem na přezkoušení. Moje gramatické chyby však mají vlastní život, zlomyslně zalétnou k Jadranu a poté, mnohem silnější, vstupují opět do mých neklidných snů. Je nevyšší čas revitalizovat nejen sebe, ale i "torzo" vědomostí.

Součástí procesu obnovy  je návštěva několika po sobě jdoucích představení v Krušnohorském divadle. Figarova svatba, la Traviata, Růžové brýle s paní Maciuchovou, koncerty mladých zahraničních umělců a další. Po premiéře Figarovy svatby se ukazuje, že můj problém bude mnohem složitější, to když přítelkyni překvapím otázkou, proč chyběla jedna ze známých árií. Pro jistotu zanotuji co mám na mysli, a při pohledu na nadzvednuté obočí a chápající úsměv přijímám doporučení k návštěvě představení Lazebníka sevillského.

Ještě několikrát, při setkáních s přáteli, opakuji nesmyslný hybrid cikánského barona, Lazebníka sevillského a Figarovy svatby, dnešním jazykem by se dalo napsat napříč uměleckým spektrem, skrývá to absenci vědomostí, až přítelkyni dojde trpělivost a při jednom ze zmatečných vyprávění nevydrží a velmi, velmi důrazně mě usměrní  pokynem "zapomeň konečně na cikánského barona!" No jo, to se řekne, ale melodie zůstává v mysli a při nejbližší příležitosti opět zaútočí.

Po vstřebání dostupného literárního minima se cítím připravená na konfrontaci s češtinou a možná i s literaturou, to díky zhlédnutí čtenářského deníku, který s láskou uchovává přítelkyně více jak padesát let od ukončení společného studia. „Jak jsi bláhově sebevědomá, seniorko,“ šeptá pan profesor jedné noci, uloží mi několik diktátů a posléze, uspokojen výsledkem testů, uzavře bránu mezi realitou a snem a já mohu usnout „na vavřínech“ do chvíle, než se objeví profesor matematiky, ale s tím si rozumím a ráno se probouzím svěží a dobře naladěná.

Pro tentokrát!

Můj příběh škola
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.