Za seriálem Kamarádi
stála i Jarmila Turnovská

Za seriálem Kamarádi
stála i Jarmila Turnovská

11. 8. 2015

Patřila k zakládající generaci dětského vysílání v České televizi a její jméno se pojí s množstvím seriálů, hraných i loutkových pohádek a pořadů pro nejmenší. Podílela se na nich jako dramaturgyně či scenáristka.

Dlouholetá dramaturgyně České televize a spoluautorka legendárního seriálu Kamarádi Jarmila Turnovská by se 11. srpna dožila 85 let. Zemřela v roce 2010. 

Prvních šest dílů seriálu Kamarádi vzniklo v roce 1969, druhá série o pět let později. Scénář ke Kamarádům napsala Turnovská společně s Vlastou Janečkovou, která seriál režírovala. Jednu z hlavních rolí vytvořil dnes populární moderátor Marek Eben, který si zahrál "tlouštíka" s přezdívkou Váleček. Dvojice Turnovská – Janečková stála i za pohádkou Popelka z roku 1969 v hlavní roli s Evou Hruškovou. 

Turnovská se podepsala také pod pohádky O zrzavé Andule, O víle Arnoštce, Koho ofoukne větříček, O princi, který měl o kolečko víc a další. Dramaturgický rukopis Turnovské nesou i slavné a stále živé seriálové řady jako Létající Čestmír, Návštěvníci, Chobotnice z 2. patra či Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek. 

Česká televize pohádky seriál
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.