Je tělo krásky Nefertiti
v hrobce Tutanchamona?

Je tělo krásky Nefertiti
v hrobce Tutanchamona?

13. 8. 2015

Jedna z největších egyptologických záhad se možná blíží ke svému vyřešení. Výtečný anglický archeolog Nicholas Reeves se během svého výzkumu snažil najít místo posledního odpočinku slavné staroegyptské královny Nefertiti, která žila ve 14. století před naším letopočtem.

Jak zjistil, jedna z nejkrásnějších žen historie by mohla být nabalzamovaná pohřbena za skrytými dveřmi v hrobce faraona Tutanchamona.

Nicholas Reeves, který pracuje na univerzitě v Arizoně, se zaměřil na zkoumání detailních snímků stěn Tutanchamonovy hrobky v egyptském Údolí králů. Ve zprávě, kterou nyní zveřejnil, tvrdí, že na snímcích objevil zazděné a dosud neobjevené dveře vedoucí z faraonovy pohřební komory.

„Jestliže se to, co bylo objeveno na digitálním záznamu, ukáže i v realitě, bude to mít mimořádný dopad,“ upozornil Reeves.

Nefertiti, jejíž jméno v překladu znamená "nádherná žena přichází", byla manželkou faraona Amenhotepa IV., jenž se později přejmenoval na Achnatona. Měla s ním šest dcer, a jelikož panovníkovi nedala mužského potomka, její vliv upadal a kolem roku 1336 před naším letopočtem náhle zmizela. Ani o její smrti se toho příliš neví. Její hrobku se marně snaží archeologové najít dlouhá léta. 

„Jde o teorii, nicméně založenou na solidních fotografických faktech. Je to ale pouze teorie,“ řekl Reeves ke svému výzkumu. Dalším krokem by podle něj nyní mělo být provést na místě průzkum prostřednictví radaru, což je podle něj velmi jednoduché a zabere to jen jeden den. „Jestliže tam něco najdeme, tak se to pořádně zkomplikuje,“ prohlásil s nadšením.

V tom případě by následovaly další průzkumy předtím, než by se archeologové dostali k tomu, že do zdi vyvrtají otvor, jímž protáhnou mikrokameru. „Vše ale bude samozřejmě v rukou Egypťanů, kteří se rozhodnou, jak pokračovat,“ dodal anglický archeolog. 

Egypt starověké říše starověký Egypt
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.