Zpěvák Deep Purple
Ian Gillan slaví kulatiny

Zpěvák Deep Purple
Ian Gillan slaví kulatiny

19. 8. 2015

Sedmdesátiny slaví 19. srpna britský zpěvák Ian Gillan, jehož hlas uchvátil tři generace rockových fanoušků, zejména na deskách legendární kapely Deep Purple. Již v roce 1975 si založil vlastní kapelu Ian Gillan Band, později jen Gillan. Po ročním angažmá u skupiny Black Sabbath v roce 1983 se vrátil k Deep Purple, s nimiž dodnes koncertuje. V Česku hráli "párplové" od roku 1990 mnohokrát, naposledy loni v únoru v Pardubicích v rámci svého prodlouženého evropského turné. Do Česka, které si pro davy fanoušků oblíbili, se chystají znovu letos v říjnu.

Členem Deep Purple se stal Gillan rok po jejich založení v roce 1969 a během čtyř let nazpíval mimo jiné slavná alba Fireball či Machine Head, z něhož pochází i největší hit kapely Smoke On The Water, považovaný za jednu z nejlepších skladeb rockové historie. Zhruba v téže době si ho skladatel Andrew Lloyd Webber vybral pro původní nahrávku muzikálu Jesus Christ Superstar, v níž zpíval part Ježíše.

S vlastní kapelou se Gillan na přední příčky britských hitparád dostal s albem Mr. Universe (1979) a po několika dalších změnách sestavy vydal řadu hitů a úspěšných alb, například Glory Road, Future Shock, Double Trouble či Magic. V roce 2006 vydal retrospektivní CD a DVD Gillan's Inn mapující čtyřicetiletou kariéru. V roce 2009 vyšla zatím jeho poslední sólová deska One Eye to Morocco. S Deep Purple natočil dosud poslední album Now What?! před dvěma lety.

hudební legendy zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.