Studie: E-cigarety škodí
výrazně méně než tabák

Studie: E-cigarety škodí
výrazně méně než tabák

19. 8. 2015

Elektronické cigarety jsou zhruba o 95 procent méně škodlivé než tabákové cigarety, tvrdí studie agentury britského ministerstva zdravotnictví. Vláda by prý proto měla takzvané e-cigarety podporovat jako způsob pomoci kuřákům s odvykáním závislosti.

E-cigarety jsou zařízení na baterii, která přeměňují kapalnou náplň s nikotinem na páru. Jsou rychle rostoucí alternativou kouření běžných tabákových cigaret. Mezi řadou kuřáků jsou oblíbené, protože neobsahují dehet a další chemické látky jako běžné cigarety.

Dosud se ale zdravotnické organizace zdráhaly označit e-cigarety za zdraví méně škodlivou alternativu klasických cigaret. Některé vlády, například indická, se dokonce pokusily o jejich zákonné omezení.

"E-cigarety nejsou zcela bez rizika, ale ve srovnání s kouřením přinášejí jen zlomek škod," uvedl profesor Kevin Fenton z agentury Veřejné zdraví Anglie, která na studii spolupracovala. Většina škodlivin, které způsobují nemoci spojené s kouřením, v elektronických cigaretám podle studie zcela chybí, a riziko poškození zdraví je tak až o 95 procent nižší.

Studie financovaná z veřejných zdrojů vyznívá ale opačně, než zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2014, která vyzvala k přísné regulaci e-cigaret, zákazu jejich kouření v uzavřených prostorech a zákazu prodeje nezletilým. V rozporu je rovněž s výsledky studie amerických vědců z Univerzity Jižní Karolíny, podle níž u náctiletých, kteří začali kouřit e-cigarety, existuje více než dvakrát vyšší pravděpodobnost, že přejdou ke klasických cigaretám, než u mladých lidí, kteří elektronickou alternativu nikdy nevyzkoušeli.

Britská studie ale tvrdí, že neexistuje jediný důkaz, že by od e-cigaret vedla cesta ke klasickým tabákovým cigaretám a že by měly negativní vliv na klesající počet kuřáků ve Spojeném království. Navrhuje naopak podpořit e-cigarety jako levný způsob odvykání a umožnit lékařům, aby je mohli svým pacientům předepisovat.

cigarety kouření zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%