Foto

Plzeňská Techmania
zve pod hladinu moře

21. 8. 2015

Pod hladinu moře či oceánu láká návštěvníky v nové, právě otevřené expozici plzeňská Techmania Science Center. Na výstavě, zapůjčené z podobného vědeckého centra AHHAA v Estonsku, zažijí návštěvníci například pocit pasažéra v potápějící se lodi, lidé si mohou na jednotlivých exponátech vyrobit například vlnobití či vodní vír.

Dospělé návštěvníky určitě zaujme, jak se ovládá ponorka pod hladinou a jaké má vůbec člověk technické možnosti pohybu pod vodou. Pro děti jsou připraveny interaktivní a hravé exponáty. Točením klikou mohou například roztočit lodní šroub, v jiném exponátu ve vodním válci vytvoří točením vodní vír, jinde zas proud bublin. Přesunováním písku mohou přetvářet mořské dno, přičemž projektor na písek promítá aktuální mapu vytvořeného dna, znázorňuje vrstevnice, mělčiny i podmořské vrchy.

Na dalším exponátu návštěvníci ovládají podmořské roboty, jeřábem vytahují z vody ponorku nebo zkoušejí přejezd lodi zdymadly. Největší exponát představuje potápějící se loď. Lidé tu mohou projít za neustále blikajících světel prudce nakloněnou uličkou mezi kajutami v podpalubí lodi. Ti odvážnější se pak mohou zachránit a skluzavkou sjet na nafukovací záchranné plavidlo. „A protože se expozice jmenuje Pod hladinou, máme tu i část, kde se může člověk dostat i pod hladinu, ale přitom může dýchat,“ dodal ředitel centra Vlastimil Volák. 

Výstava potrvá v Plzni minimálně do konce roku.

moře naše tipy výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.