Rybářské slavnosti nabízí
pochoutky i taje řemesla

Rybářské slavnosti nabízí
pochoutky i taje řemesla

21. 8. 2015

Koncertem k poslechu a tanci začaly v Třeboni pod hrází rybníka Svět Rybářské slavnosti, které potrvají do neděle. Prezentují se na něm rybářské řemeslo a gastronomie. Návštěvníci během soboty mohou třeba ochutnat novinku – kapří lupínky, sledovat, jak se pletou rybářské sítě i velkolepý ohňostroj. Těšit se mohou i na divadlo a koncerty.

„Světový bublinář Matěj Kodeš nejen vyrobí obří bubliny, ale i naučí zájemce, jak si je vyfouknout. Rybníkáři přivezou divadlo Vodnická škola, mistři světa v rybolovné technice ukážou, zda je to jednoduché trefit se na 15 metrů do malého terčíku. Hrát budou třena legendární Taxmeni,“ vypočítává Luděk Švejcar z odboru kultury a cestovního ruchu města.  Malí rybáři si své dovednosti mohou vyzkoušet na rybníku Hrádeček při rybářských závodech. 

V sobotu bude na Masarykově náměstí v historickém centru tradiční trh, prodávat se budou nejrůznější rybí speciality či rybářské potřeby. Pletení sítí tam předvedou studenti Střední školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína, kuchaři zase filetování kapra. Sádky Rybářství Třeboň otevřou brány všem návštěvníkům od 9:00. Nabízí živé ryby i smažené řízky třeboňských baštýřek. Pro zájemce je v nabídce výklad a ukázky rybářské techniky a exkurze po sádkách s průvodcem. 

Na Rybářských slavnostech budou také vyhlášeny výsledky druhého ročníku hlasování o nejlepší rybí polévku. Zájemci mohli na internetu hodnotit celkem 13 restaurací. Loni zvítězil Martin Kovář v Penzionu Pizza Restaurant Oregano. V sobotu slavnosti vrcholí ohňostrojem, který bude odpálen z louky u Zlaté stoky. V neděli se od 10:00 do 15:00 koná cyklistický výlet kolem rybníků Třeboňska. 

Rybářské slavnosti se letos nesou v duchu připomínky 480. výročí od narození nejslavnějšího českého rybníkáře Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan. Působil dvacet let jako regent rožmberských panství. Kromě rozšíření rybníků budoval Krčín též dvory, pivovary, mlýny, ovčíny či lovecké obory. Postavil nebo zrekonstruoval přes 40 vodních nádrží, ale největší věhlas získal vybudováním rybníků Svět (původně Nevděk) a Rožmberk. 

gastronomie naše tipy ryby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%