Doktor Plzák: klasik
manželské terapie

Doktor Plzák: klasik
manželské terapie

25. 8. 2015

Jeho rady o partnerství a manželství jsou stále vyhledávané a jeho knížky patří mezi bestsellery. Populární psychiatr Miroslav Plzák, který se narodil před devadesáti lety, 25. srpna 1925, založil dnes známou Linku důvěry a kromě desítek populárních a odborných publikací psal také televizní inscenace a divadelní hry, z nichž nejznámější Záviš kontra Březinová se v Semaforu hrála tři roky.

Plzák pocházel z Libušína u Kladna, ale dětství prožil v Praze. Vystudoval psychiatrii a v roce 1959 nastoupil na pražskou psychiatrickou kliniku. Po čtyřech letech se stal primářem a na klinice pak působil do roku 1989, kdy odešel do penze.

Klinicky se Plzák mimo jiné zabýval depresemi a mezi jeho pacienty patřilo mnoho známých osobností. Začátkem 60. let, kdy dramaticky stoupl počet sebevražd, dostal Plzák příkaz vymyslet nějaké opatření, kterým se stala první Linka důvěry. K ní Plzáka inspirovali britští samaritáni. Linka funguje od roku 1964 dodnes.

Většina klientů přicházela k Plzákovi s manželskými konflikty, a tak vytvořil samostatný vědní obor zabývající se manželstvím - matrimoniologii. Jako první na světě také napsal vysokoškolskou učebnici na toto téma.

Do svých názorů promítal své klinické a životní zkušenosti. Pět manželek, jak se traduje, ale neměl. Rozvedl se jen jednou a s druhou, o 24 let mladší manželkou Emou, žil skoro 40 let. Zemřel 13. listopadu roku 2010.

manželství osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.