Londýnský Big Ben
narušuje vysílání BBC

Londýnský Big Ben
narušuje vysílání BBC

27. 8. 2015

Hodiny světoznámé londýnské věže se zvonem Big Ben v posledních dnech překvapivě odbíjejí čas s minimálně šestisekundovým předstihem. Jestliže většině obyvatel britské metropole to může být jedno, narušeno je tím přinejmenším vysílání čtvrtého rozhlasového kanálu BBC, který při ohlašování času vysílá údery zvonu v přímém přenosu. Tam si proto také poruchy všimli jako první. 

Technická obsluha Big Benu připustila, že hodiny začaly s odbíjením poněkud spěchat, ale již intenzivně pracuje na nápravě. Ta spočívá v přerovnání systému rovnováhy a příslušných závaží v mechanismu stroje. Technici podle svého předáka Iana Westwortha přesně nevědí, jak problém vznikl. Westworth ale upozornil, že hodinám je už 156 let. 

Dominanta Londýna se do roku 2012 oficiálně jmenovala jednoduše Hodinová věž, ale častěji se jí říkalo Big Ben – právě podle největšího zvonu. Novogotická 96 metrů vysoká věž, která byla dokončena v roce 1859, nyní již tři roky nosí jméno Alžběty II., a to od 60. výročí od nástupu této královny na trůn. 

Londýn Velká Británie zajímavosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.