Frýdlantský zámek poprvé
zpřístupní své sklepení

Frýdlantský zámek poprvé
zpřístupní své sklepení

28. 8. 2015

Zámek ve Frýdlantu na Liberecku v sobotu poprvé turistům zpřístupní své sklepení. Stane se tak při Hradozámecké noci, do celostátní akce se v Libereckém kraji zapojí v sobotu další tři památky.

Ve Frýdlantu jsou sklepy jen pod částí hradu a zámku. „Nejsou to sklepy, jako třeba mají na Grabštejně, tam je to moc krásné. Tady je takové běžné sklepení, které se pod hrady a zámky objevovala,“ řekla kastelánka Jana Pavlíková. I sklepení na Frýdlantu ale nabízí několik atraktivit.

„Máme tam třeba zbytky gotických stěn a je tam jedno velmi zajímavé místo, kde je vidět, jak jsou zdi široké. Mají sílu až sedm metrů, což málokde něco takového vidíte,“ uvedla kastelánka. Kromě sklepení se návštěvníci v sobotu dostanou i do kuchyně, ve které se budou péct zámecké koláčky. 

Ochutnávku pro turisty připravuje i příhraniční hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou. Nabízet jim bude renesanční specialitu. Letošní Hradozámecká noc bude na Grabštejnu ve znamení velké přestavby.

Zámek Hrubý Rohozec u Turnova bude zase lákat na kostýmované noční prohlídky na téma zavedení elektřiny ve 20. letech 20. století. Poprvé se do Hradozámecké noci zapojí i nedaleký hrad Valdštejn, kde vystoupí taneční skupina Wings se salonními tanci z 19. století. Po setmění předvedou šermířská vystoupení Rytíři turnovského meče, součástí programu je i ohňová show. 

Do letošního ročníku Hradozámecké noci se zapojí přes 80 památek z celé země. Jejím centrem se stane státní zámek Kratochvíle. Smyslem Hradozámecké noci je nabídnout návštěvníkům něco nevšedního. 

hrady a zámky naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.