Van Morrison žije jenom
hudbou už více než 50 let

Van Morrison žije jenom
hudbou už více než 50 let

31. 8. 2015

Vypadá jako rozzlobený strýc nebo bankovní úředník, ale skandál by v jeho životě člověk nenašel. Ostatně je více věcí, čím se irský multiinstrumentalista, skladatel a zpěvák Van Morrison odlišuje od většiny hudebních hvězd. Žije nenápadně, jen pro hudbu. Jeho desky netrhají prodejní rekordy, o to mu ani nikdy nešlo. Mnohé z nich však zaujímají přední místa v anketách o nejlepší alba historie. V pondělí 31. srpna slaví sedmdesátiny. 

Významnou hudební osobností je už od roku 1964, kdy jako člen irského rhythmandbluesového souboru Them příjemně šokoval publikum svým zpěvem v hitech Baby Please Don't Go, Gloria či Here Comes the Night. Třebaže se narodil v Irsku, irská hudba nehrála v jeho tvorbě zpočátku výraznou roli. Jeho otec, dělník v loděnicích, byl vášnivým sběratelem jazzových a bluesových desek a Van Morrison vyrůstal na Muddy Watersovi, Johnu Lee Hookerovi a dalších velikánech amerického blues. Už jako školák ovládal poměrně dobře hru na kytaru, saxofon a harmoniku a jeho kariéra začala v několika místních kapelách. 

Do USA a zpět do Irska

Po rozpadu Them odešel hledat štěstí do New Yorku a úspěch přišel nad očekávání rychle. Pod vedením známého amerického producenta Berta Bernse vydal v roce 1967 svůj první slavný hit Brown Eyed Girl, který se usadil vysoko v hitparádách. Po smrti Bernse se upsal společnosti Warner Bros, která mu nechala volnou ruku. A vyplatilo se. Hned první dlouhohrající deska Astral Weeks se dodnes umisťuje v anketách o nejlepší desky rockové historie na předních místech. 

Morrison poté cestoval po Spojených státech, žil v Bostonu a Kalifornii, a vydal další znamenité desky Moondance, Tupelo Honey, Saint Dominic's Preview nebo Veedon Fleece. Živá nahrávka s příznačným názvem It's Too Late To Stop Now znamenala konec jedné etapy v osobním i hudebním životě Van Morrisona. Muzikant se vrátil do Irska a po rockových a folkových nahrávkách se začal inspirovat i irskými hudebními kořeny. Současně se také stále více vrací ke svým největším láskám - jazzu, soulu a blues. 

Slavný Ir se obklopuje řadou významných osobností z širokého muzikantského spektra a sám měl také vliv na řadu svých neméně slavných kolegů. Zpěvák slavných U2 Bono Vox například soudí, že Van Morrison je největším skladatelem, kterého dalo Irsko světu. Celkem vydal přes čtyři desítky studiových a živých nahrávek a řadu kompilací. V roce 2004 byl hlavní hvězdou pražské přehlídky Philips International Jazz Festival. 

hudební legendy hudební skladatelé zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.