Radio Svobodná Evropa,
kontakt reálného světa

Radio Svobodná Evropa,
kontakt reálného světa

8. 9. 2015

Rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa, která byla v dobách komunistické vlády důležitým zdrojem objektivních informací, zahájila oficiálně vysílání z Prahy přesně před dvaceti lety, 8. září 1995. Stalo se tak rok poté, co americký Kongres schválil kvůli snížení nákladů přestěhování Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) z původního sídla v Mnichově. Obě stanice začaly vysílat z budovy bývalého Federálního shromáždění na Václavském náměstí.

Rádio Svobodná Evropa (RFE) bylo založeno v roce 1949 z iniciativy vlády Spojených států a jeho sídlem se stal západoněmecký Mnichov. První zkušební program odvysílala jeho československá sekce v červenci 1950 z nákladního automobilu pohybujícího se kolem čs. hranic a pravidelně vysílat začala o necelý rok později, v květnu 1951. Ačkoliv se straničtí cenzoři urputně snažili vysílání RFE (stejně jako Hlasu Ameriky) rušit, na většině území bylo dosažitelné, byť v mizerné kvalitě. Komunistický agent Pavel Minařík dokonce zamýšlel na sídlo rozhlasu v mnichově provést pumový atentát, naštěstí ale zůstalo jen u záměru.

S rozvojem svobodných médií začínalo české vysílání postrádat původní smysl a také kvůli nedostatku financí bylo ukončeno v září roku 2002. Od února 2009 sídlí RFE/RL v nové budově v Praze 10 na Hagiboru a vysílá do zemí, kde stále převládá cenzura – například Pákistánu, Afghánistán, Irák, Írán či Běloruska.

komunismus rádio svoboda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.