Karel Absolon byl vědcem
světového formátu

Karel Absolon byl vědcem
světového formátu

6. 10. 2015

Moravský archeolog, speleolog a geograf Karel Absolon, který zemřel před 55 lety, 6. října 1960 v Brně, byl vědcem světového významu a jednou z velkých postav evropské archeologie první poloviny 20. století. Absolon mimo jiné prozkoumal a pomohl zpřístupnit jeskyně Moravského krasu, vedl výzkum pravěkého sídliště lovců mamutů v Dolních Věstonicích, které proslavil především nález Věstonické venuše, či prozkoumal rozsáhlé krasové terény v Chorvatsku a popsal desítky neznámých živočišných druhů z jeskyní.

Na rodáka z Boskovic (narozen 16. června 1877) měl největší vliv jeho dědeček, "otec moravské prehistoriografie" Jindřich Wankel, který byl nadšeným archeologem, antropologem a krasovým badatelem a jenž stál u počátků výzkumů v Moravském krasu.

Absolon byl jedním z prvních vědců, který namísto pouhého bádání v knihách sestoupil do podzemí, potápěl se v podzemních vodách, razil tunely a slanil se na dno propasti Macocha. Mimo jiné prozkoumal jeskyni Pekárna, objevil Punkevní jeskyně a prorazil odvodňovací štoly na Punkvě, což umožnilo podzemní plavbu z Macochy do Pustého žlebu. Vedle Moravského krasu zkoumal také krasová území v Chorvatsku, Francii i Anglii. V podzemí objevil desítky drobných živočichů, z nichž některé nesou jeho jméno.

Absolon též vedl výzkum naleziště v Dolních Věstonicích, kde se našly kosti, pazourky a dokonce plastika mamuta. V červenci 1925 tam jeho tým objevil v jednom z ohnišť sošku ženy z pálené hlíny - Věstonickou venuši.

Absolon se už během studií na pražské univerzitě věnoval speleologickému výzkumu Moravského krasu. V roce 1907 se habilitoval v oboru fyzická geografie a následujícího roku se stal kustodem zoologických sbírek Moravského muzea v Brně. V roce 1927 byl jmenován profesorem geografie na UK v Praze, nadále se však věnoval především průzkumu Moravského krasu. Místo v muzeu opustil až v roce 1938, kdy odešel do důchodu.

Absolon byl členem řady domácích i světových vědeckých institucí, publikoval, přednášel, vychoval řadu následovníků a hlavně popularizoval přírodní vědy. Po roce 1948 mu komunisté odebrali profesuru, a to kvůli emigraci jeho syna do USA.

archeologie osobnosti vědci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.