Smrtelným hříchem lidstva je přelidnění

Smrtelným hříchem lidstva je přelidnění

17. 11. 2015

Rakouský nositel Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii Konrád Lorenz napsal v roce 1973 krátkou úvahu "Osm smrtelných hříchů lidstva", kterou jsem kdysi za totality přečetl, rozmnoženou na psacím stroji, za jeden večer.

Dnes už si útlou knížku tohoto autora můžeme snadno sehnat v některých knihovnách nebo stáhnout na internetu - pod trochu jiným názvem "Osm smrtelných hříchů civilizace." Právě v roce 1973 také získal Konrád Lorenz Nobelovu cenu, spolu s dalšími autory, za dlouholetý výzkum chování zvířat a zasloužil se významně za rozvoj nové vědy - etologie.

Pád civilizace

Podle něj se moderní člověk dopouští smrtelných hříchů, které budou jednou příčinou jeho pádu. Cituji jen základní hesla: Přelidnění země, ničení životního prostředí, závod člověka se sebou samým, ztrátu schopnosti prožívat city, genetický úpadek, rozchod s tradicí, rostoucí poddajnost lidstva k doktrínám a zbrojení atomovými zbraněmi.

Možná někteří z vás tu knížku znají, ale chtěl jsem jen krátce připomenout autorovu opravdu geniální předpověď.

Přes sedm miliard obyvatel

Všichni víme, že nejlidnatějším státem světa je dnes Čína s více než 1,366 miliardou obyvatel a podle předpovědí demografů má být v blízké době předstižena Indií (1,266). Čína se před desetiletími snažila snížit nárůst počtu obyvatel politickým a ekonomickým nátlakem na obyvatele - pod heslem "Jedna rodina - jedno dítě." Ale až v letošním roce upouští vláda Číny od daňového postihování rodin, které mají více než jedno dítě. Výchova pouze jedináčků způsobuje velké psychologické problémy ve výchově dětí. Navíc také Číně začínají chybět pracovníci pro plánovaný rychlejší rozvoj průmyslu.

V Indii se nepodařilo snížit růst počtu obyvatel ani celostátně organizovanou dobrovolnou sterilizací mužů, kteří již měli v rodinách několik dětí. Podobně v Pákistánu, Bangladéši a dalších chudých zemích se rodí mnoho dětí, které rodiče nejsou schopni uživit. V Africe dnes také žije více než jedna miliarda lidí ve velmi těžkých životních podmínkách. V nuzných chatrčích mají satelitní televize a sledují blahobytný život v Severní Americe, Evropě, Austrálii a jiných prosperujících zemích.

Talentovaní lidé z bohatých afrických rodin studují v USA nebo jinde ve světě. Často se nevracejí do své země a zůstávají v rozvinutých zemích natrvalo. Ti chudí zase ilegálně cestují do Evropy, USA a snaží se získat i podřadnou práci a povolení k trvalému pobytu. Mnoho z nich bydlí ilegálně u svých příbuzných, kteří se dostali na místo již dříve a uchytili se zde.  Bohužel teď zažíváme příchody nekvalifikovaných lidí, kteří porušují dříve platné zákony a pronikají neoprávněně na území Evropy ve statisícových zástupech. To jsme si nikdy nedovedli ani představit. Graficky to znázornila v animaci příchod statisíců uprchlíků do Evropy 2012 - 2015 finská firma zde.

V televizní diskuzi Máte slovo uvedl jeden z bývalých českých emigrantů, který žil ve Velké Británii: "Učil jsem muslimské děti dva roky angličtinu a mnoho z nich neumělo ani číst a psát v arabštině. Jak se tedy mohly učit latinku a angličtinu?" V řadě evropských měst vznikají izolované čtvrti, kde žijí přistěhovalci opět v chudých poměrech a dostávají od států, které jim poskytly azyl, jen sociální dávky. Ovšem tyto dávky jsou daleko vyšší než příjmy uprchlíků v jejich původních zemích, kde je problémem nejen nedostatek potravin, ale i pitná voda.

Zničující důsledky

Bohužel autor knížky: "Osm smrtelných hříchů" měl pravdu, že lidé si postupně ničí své životní prostředí a následkem toho dochází i k poškozování genetického kódu. Lidé žijí ve stále větším spěchu a nemají ani čas prožívat své city. Dochází k rozchodu s tradicemi našeho života - mnoho lidí a kultur se pohybuje na velké vzdálenosti. Jak nyní smutně konstatují sociologové v Evropě - řada mladých lidí podléhá indoktrinaci islámskou ideologií na internetu a odchází  proti proudu uprchlíků do Sýrie, kde chtějí bojovat v řadách islámského státu.

Lidé bohužel někdy podléhají slepému a odevzdanému přijetí konkrétních ideologií, ať to byl fašismus nebo komunismus. Konrád Lorenz v závěru své knížky konstatuje: "Vyzbrojení lidstva nukleárními zbraněmi je nebezpečím, které lze odvrátit snáze než všechna předešlá."

A papež František letos prohlásil: "Lidé by se neměli množit jako králíci."

budoucnost politika Země
Hodnocení:
(3.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.