Zubrnický Podzim na vsi

Zubrnický Podzim na vsi

23. 10. 2015

Minulý týden se celá rodina rozhodla, že se o víkendu, zase jako loni, pojedeme podívat na Podzim na vsi do Zubrnic. Není to od nás daleko, ale vůbec jsme nepočítali s počasím. Téměř celý týden lilo jako z konve a víkend se blížil. V sobotu to na výlet taky nevypadalo, tak jsme se s mladými domluvili, že přijdou tradičně na nedělní oběd. A světe, div se. Jako zázrakem se udělalo celkem slušně, takže jsme po obědě vyrazili směr Zubrnice.

Zubrnice jsou nevelká obec kousek od Ústí nad Labem. Je to malá vesnice v klínu kopců Českého středohoří a má asi kolem 220 stálých obyvatel. Čím je ovšem zajímavá, je to, že se v ní nachází nejmladší skanzen v Čechách. Nejstarší zmínka o obci je z r. 1352 a nachází se zde hodnotný soubor lidové architektury. Vedle sebe zde stojí stavby roubené, hrázděné i zděné. Návsi dominuje barokní studna z r. 1695, která byla převezena ze Střížovic, dále zemědělská roubená usedlost, do které byly soustředěny ukázky pracovních nástrojů, nábytek, nádobí a vybavení potřebné k životu lidí na vesnici před několika staletími.

Ve skanzenu jsou i novější ukázky strojů ke zpracování obilí, jako jsou mlátičky, parní stroje, traktory a další mašinky, které usnadňovaly těžkou práci na poli. V neposlední řadě je tu expozice unikátní teplovzdušné sušárny na ovoce. Pokud se vydáte cestou za vsí, dojdete kolem renovovaného vodního mlýna s krásnou roubenkou k funkčnímu vodnímu mlýnu s horním pohonem, vodníkem a obytnou roubenkou s mlýnicí. Ve vsi je také zpřístupněna historická škola s učebními pomůckami z doby dávno minulé.

Další pozvánka vás zavede k nádraží. Jedná se o technickou památku postavenou k lokální dráze Velké Březno-Ústěk v r. 1890. Trať byla sice zrušena, ale místním nadšencům se podařilo zprovoznit malý úsek trati, takže v letních měsících je možné se  svézt vláčkem do Velkého Března a zpět. Jinak je zde ve vagonech zřízeno Železniční muzeum.

Tak to je zhruba tak všechno. Vlastně musím zmínit ještě dvě zajímavosti této vesničky. V r. 1975 se na místním nádraží točil film na motivy Marka Twaina Páni kluci v režii Věry Plívové-Šimkové s výbornou Ivou Janžurovou, Karlem Augustou a mnoha dalšími vynikajími herci, včetně šikovných dětí. No a v r. 2010 se tady točila na motivy pohádky Theodora Storma pohádka Dešťová víla v režii Milana Cieslara.

Pokud budete mít cestu tímto směrem, zajděte se podívat na naši historii a na to, jak žili naši předkové. Omlouvám se za horší kvalitu některých fotografií, ale v tom světle to amatérovi jako jsem já líp nešlo. Děkuji za pochopení.

cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.