Dámy a pánové, na parket!
FOTO: Ingimage

Dámy a pánové, na parket!

7. 11. 2015

Česko se veze na vlně zájmu o tanec. A senioři nezůstávají stranou. Taneční školy hlásí, že mezi jejich klienty rok od roku přibývá párů vyššího věku.

Zvýšený zájem o kurzy tance začaly pozorovat školy pokaždé, když Česká televize vysílala taneční soutěž StarDance. Nejinak je tomu i letos. Fajn ovšem je, že lidé, kteří s tancem začali pod vlivem momentální módy, zpravidla vydrželi.

Zájem o tanec u seniorů roste

"Pozorujeme, že muži často přicházejí do kurzů s nedůvěrou a jsou tak trochu donuceni partnerkami," říká Tereza Bufková z pražské taneční školy Vavruška, která je také známá ze soutěže StarDance. "Ovšem pak často právě muži chtějí v tanečních dál pokračovat. Odhodili nejistotu, dodali si sebevědomí, našli si tam přátele a chtějí chodit dál," vypráví.

Také její kolegyně ze StarDance Lucie Hunčárová, které vede taneční školu se svým partnerem Janem Onderem, má podobnou zkušenost: "O tanec mají zájem lidé různého věku, přibylo těch dříve narozených. Je moc příjemné pozorovat starší páry, jak v tanci našli zálibu, jak jim naplnil život a jak se v něm stále zdokonalují."

Mnoho z nás vyrůstalo v době, kdy jsme si pod pojmem tanec představili trapné situace z tanečních na střední škole a v lepším případě pak bujaré podnikové plesy. Ale atmosféra večerů, kdy se dámy krásně oblékly, pánové si vyšli v tmavých oblecích a vzájemně se k sobě chovali galantně, se vytratila. Teď je vidět, že po ní mnozí lidé touží a chtějí ji do svých životů znovu zavést. Mnohé taneční školy se chopily příležitosti a nabízejí přímo lekce určené pro lidi vyššího věku.

Kam zajít na tanec?

"Zpočátku jsem se obávala, jestli nebudu jediná, kdo má ve svém věku o tanec zájem," říká semdesátiletá Jana z Prahy. Dalo jí dost práce přemluvit manžela, pak sbírala odvahu jít se do taneční školy zeptat. "Pozvali mě na první lekci a já se nestačila divit. Tančil tam i osmdesátiletý pár. Bylo to krásné. Ztratila jsem stud, manžel dostal příkaz vytáhnout oblek, a i když hudroval, vyrazili jsme. Po dvou večerech se těšil na třetí. Společně s těmi osmdesátníky a ještě jedním mladším párem jsme pak po lekci vyrazili do vinárny a teď hledáme podnik, kam bychom si mohli chodit jen tak zatančit," vypráví.

Což je problém. Vinárny a restaurace, kde by se dalo večer posedět a mezitím si dát pár tanců, vymizely. Když už nějaký takový podnik je, je to výjimka. Šedesátiletí milovníci tance tak nemají jinou možnost, než chodit do tanečních škol, pokud se chtějí na parketu vyřádit, a pak čekat na plesovou sezónu.

"Najít přes rok normální podnik, kde by se večer tančilo, je takřka nemožné," potvrzuje dvaašedesátiletá Kamila z Ostravy. "Naposledy jsem si s přítelem zatančila na dovolené v Řecku, kde jsme našli podnik s retro hudbou. Byl tam malý parket a na něm jeden starší pár. Tak jsme se zvedli a přidali. Starý majitel taverny se nás pak přišel zeptat, jakou hudbu máme rádi, co nám má pustit. Bylo to velmi milé a dodnes na krásný večer vzpomínáme. U nás ve městě takovou možnost nemáme, tančí se jen v klubech a diskotékách pro mladé. Pořád přemlouvám syna, který provozuje kavárnu, aby ji přeměnil na vinárnu s klavírem a malým prostorem, kam by starší lidé mohli chodit tančit. Vím, že zájem by byl, ale on mi pořád nevěří a zaměřuje se na mladou klientelu," vypráví.

Například v Plzni radnice letos na podzim zorganizovala přímo taneční kurz pro seniory a těm, kteří v daném obvodu bydlí, na něj dokonce z větší části přispívá. Přímo na seniory se specializuje mimo jiné i taneční škola v Berouně, setkání spojená s výukou tance si pořádají i senioři z Otrokovic. Tak nezbývá než zjistit, zda i v našem okolí nějaká podobná nabídka existuje, a hlavně, přestat si myslet, že tanec je spojen jen s mládím.

To už totiž dávno neplatí a letoší vysoká sledovanost soutěže StarDance opět potvrzuje, že tanec baví lidi v každém věku.

tanec zábava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.