Hollywoodská legenda Kirk Douglas slaví 99. narozeniny
ILUSTRAČNÍ FOTO: flickr.com

Hollywoodská legenda Kirk Douglas slaví 99. narozeniny

9. 12. 2015

Herec, producent a režisér Kirk Douglas je žijící legendou amerického filmu. Ačkoli do první hollywoodské herecké ligy patřil zejména ve 40. až 60. letech, na filmovém plátně se objevoval ještě donedávna. Zakladatel slavného filmařského rodu, z něhož nejznámější je jeho syn Michael, slaví 9. prosince 99. narozeniny.

Kirk Douglas se narodil jako Issur Danielovitch (rusky Iser Danijelovič) v Amsterdamu ve státě New York do rodiny chudých ruských židovských přistěhovalců. Od mládí se věnoval divadlu, boxu a řecko-římskému zápasu, absolvoval hereckou průpravu na Americké akademii dramatických umění v New Yorku a v roce 1941 se objevil poprvé na Broadwayi.

U filmu debutoval v roce 1946, výrazně na sebe upozornil v roce 1949 hlavní rolí boxera v dramatu Šampion, za niž byl poprvé nominován na Oscara. Další dvě nominace na tuto cenu mu vynesly role ve filmech Město iluzí (1952) a Žízeň po životě (1956), této prestižní ceny se však dočkal až v roce 1995 za celoživotní dílo. Jednou z jeho nejslavnějších rolí je vůdce vzbouřených otroků Spartakus ve slavném snímku Stanleyho Kubricka z roku 1960.

film herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.