Naše procházka do minula X.: Jindřišská věž
FOTO: High Contrast pro Wikimedia Commons

Naše procházka do minula X.: Jindřišská věž

9. 1. 2016

V poslední procházce do minula, ve starém roce jsme šli k Orloji. V letošním novém roce k Jindřišské věži.

Tato věž patří k nejstarším věžím v Praze. Mám ji ráda od dětství a patří mezi mé nejoblíbenější. Mají ji ráda i má vnoučata, protože vnouček se jmenuje po tatínkovi a dědečkovi Jindřich.

Jindřišská věž je dominantou Senovážného náměstí, naproti kostelu sv. Jindřicha a sv. Kunhuty, který byl založen již v roce 1348 za krále Karla IV. Tehdy, když budoval Karel IV. Nové Město, stála zde prastará vesnice či obec Chudobice. Ta se rozkládala na území od Panské ulice až po Opletalovu a do Václavského náměstí k Jindřišské věži. Senovážné náměstí, na kterém se nachází, se jmenovalo Senný trh. Již známe, že Václavské náměstí byl Koňský trh a Karlovo náměstí Dobytčí trh. Tady, na tomto Senném trhu, se prodávalo seno a obilí. Pícníci zde nabízeli velká množství obilnin všeho druhu, ale především seno.

Nyní k samotné Jindřišské věži, osamělé zvonici. Svatojindřišská zvonice pochází z let 1472 - 1476 a byla regotizovaná 1879 Josefem Mockerem. Nachází se zde jeden z nejstarších zvonů v Praze "Zvon Maria" , na němž je nápis "Zvoním jen ve vážných případech". Tento zvon váží 500 kg a jeho průměr je 1m. Odlil ho zvonař Bartoloměj roku 1518. Hodiny na věži fungují a pocházejí od roku 1577. Výška věže je 66 metrů. A sice 33 m je kamenné zdivo a 33 m je dřevěný krov.

Vy si vyjedete výtahem nahoru a můžete se dívat z ptačí perspektivy z výšky 54 m. Největším lákadlem této krásné věže je zvonkohra. Tu obdivují turisté z celého světa, především Japonci. Unikát této zvonkohry je, že se zde dá přehrát 1152 skladeb. Zvonkohra může být ovládana ručně bicími kladívky, ale může být i spuštěna automaticky. Je to nezapomenutelný zážitek. Soubor 10 litých bronzových zvonů. Zvonkohra pochází od Petra Rudolfa Manouška a je umístěna v podkroví zvonice od roku 2003. Kromě této unikátní zvonkohry, můžete také navštívit Muzeum pražských věží v 6.patře.

Ještě chci uvést, že Jindřišská věž je spojena mostem s rozlehlou budovou ČSOB. Naproti je malebný kostel sv. Jindřicha a sv.Kunhuty, je to gotický kostel s renesanční předsíni a dvěma barokními kaplemi. Na stěnách kostela je řada náhrobníků, protože zde kdysi býval hřbitov a v období morovém se zde denně pohřbívalo až 50 těl. Před vchodem do kostela je hezká socha sv.Jana z Nepomuku od mistra sochaře Michala Josefa Brokoffa, jehož sochy nalezneme i na Karlově mostě.

Do věže byla vestavěna železobetonová konstrukce, která se nedotýká té původní pozdně gotické stavby. Vy si vyjedete do věže do 10.patra, kde se nachází restaurace a můžete se zde občerstvit s výhledem na Prahu. To si určitě dopřejte, je to nádherný pohled. Věž je otevřena denně.

 

historie Praha
Hodnocení:
(4.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%