Proč mám rád Davida Camerona a chci Británii v EU
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Proč mám rád Davida Camerona a chci Británii v EU

22. 2. 2016

Britský ministerský předseda David Cameron je mi sympatický nejen lidsky, ale především odvahou, s jakou vystupuje v parlamentu i ve světové politice. Velká Británie už dlouho neměla takového premiéra.

Cameron to ale nemá vůbec jednoduché. Británie skřípe zuby (stejně jako my) nad byrokracií a podivnými příkazy Evropské unie. Cameron se namíchl natolik, že v Bruselu vyjednal pro Spojené království zvláštní status. Pokud bude schválen a Británie setrvá v EU, bude mít postavení "hogo fogo".

Nezávidím, naopak říkám: dobrá práce, Cameron je obratný diskutér, proevropský a především probritský vyjednavač, za což podle mého názoru zasluhuje velkou pochvalu.

Jenže pro mnoho vlivných britských politiků je to málo. Chtějí z Evropské unie vystoupit. Například vlivný a oblíbený starosta Londýna Boris Johnson. Ten bude zřejmě nejtvrdším protivníkem z řad britských konzervativců. Hraje na líbivou uprchlickou notu a všeobecnou kritiku Evropské unie, která je podle něho původcem všeho zla.

Ale tak to není. EU samozřejmě trpí velkými neduhy, ale bez ní se z Evropy stane arabsko-asijská provincie. Bude to jen začátek totálního rozkladu. Snažme se ji napravovat, ale ne rušit.

David Cameron je, zaplať pánbu, velký demokrat. Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii vyhlásil na 23. června. Šance jsou nyní naprosto vyrovnané – tamní občané by hlasovali přesně půl na půl. Pevně doufám, že se Britové rozhodnou správně. Na odstoupení by prodělali kalhoty i ekonomicky.

Nechci mít Evropskou unii bez Velké Británie. Velmi si jí vážím jako spojence, který se jako jediný v západní Evropě nepodělal z Adolfa Hitlera.

Držím palce, Mr. Cameron. A věřím, že Winston Churchill se dívá.

 

Evropská unie glosa politika Velká Británie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%