Kde domov můj: Dolní Lukavice
FOTO: archiv autorky

Kde domov můj: Dolní Lukavice

18. 3. 2022

Ráda bych všechny pozvala k nám do DOLNÍ LUKAVICE a jejího krásného zeleného a zajímavého okolí.

Dolní Lukavice leží v údolí u řeky Úhlavy, která pramení v překrásné Šumavě. Za jasného počasí můžeme v zimě vidět zasněžené a v létě zelené kopečky vzdálené Šumavy. Obci vévodí zámek v barokním stylu s přilehlým rybníkem, zámeckým parkem a bývalým pivovarem. V severním křídle zámku je kaple sv. Jana Nepomuckého. Proslaven byl hudebním skladatelem Franzem Josephem Haydnem, který zde pobýval 1758-1760. Velice mu učaroval zdejší kraj a k jeho oslavě zde složil svou první symfonii D dur "Lukavická". Na jeho počest zde pořádá Haydnova společnost každoročně Haydnovy slavnosti, letos to bude již XXIV. ročník.

Centru návsi vévodí kostel sv. Petra a Pavla gotického původu, přestavěný ve vrcholném baroku. Nachází se zde barokní portál s toskánskými sloupy, nesoucí rozeklaný tampon. Boční portály mají bohatou barokní profilaci.

Na okraji obce ve svahu je velice zachovalý židovský hřbitov, který by měl pocházet z konce 15. století, se zachovalými náhrobky z 18. století. Dnes patří pod správu Dolní Lukavice celkem tři obce. Lišice, jejíž první záznamy pocházejí z roku 1379, je vzdálena 1,7 km. Dále se vydáme pokračovat asi 5 km do obce Snapoušov, původně vsi raně feuduální, první zachovalé záznamy jsou z roku 1239. Budeme pokračovat po místní komunikaci nad řekou Úhlavou 2,5 km do třetí a poslední vsi Krasavce. Původně to byly dvě vsi, sloučené roku 1239.

Můžeme dále pokračovat po státní silnici nebo polní cestou, na asi 3 km vzdáleném Vícově se zastavíme u jedné z nejstarší památek Přešticka a Plzeňska, kostela sv, Ambrože v románském stylu z roku 1250. V interiéru najdete cenné nástěnné malby s výjevy ze života sv. Ambrože z 16.století. Konají se zde koncerty při Haydnových slavnostech i mimo ně díky zdejší jedinečné akustice..

Budeme pokračovat 2 km do města Přeštic, kterému vévodí chrám Nanebevzetí Panny Marie, viditelný z jakékoli světové strany. Najdeme zde rodný dům a hrobku Josefa Hlávky, na náměstí je kašna se sochou sv. Václava, Mariánský sloup a socha sv. Jana Nepomuckého.

Ve svém putování se vrátím do Dolní Lukavice a budu pokračovat severo-východně po okresní silnici 13 km do Nebílov na zámek a do kaple sv. Antonína Paduánského. Zámek byl postaven v 17. století a zachráněn před zbouráním, dnes navštěvují zámek návštěvníci z celé ČR. Obdivují interiér a nádherné malby. V kapli se konají (dnes mladými tak málo oblíbené) občanské obřady. Obrovské a v této době překrásně rozkvetlé jsou Nebílovské sady, které můžete navštívit a zakoupit zdejší ovoce, mošty a sušené plody. Zdejší mošt byl oceněn jako nejlepší Regionální potravina 2013 "KLASA".

Naše cesta může končit nebo pokračovat na vévodící hrad RADYNĚ, po jeho prohlídce sejdeme a budeme pokračovat do nedalekého nákupního střediska Olympia, zde si každý vybere něco na zub, může nakoupit nebo zajít do multikina.

Před centrem nastoupíme do MHD, která nás odveze do mnou milovaného a rodného krajského města PLZNĚ. Zde bych mohla pokračovat a nabídnout mnoho pamětihodností, zákoutí, staveb, parků, dalších zajímavostí a skvostů. Bylo by to na další článek, ale mnohem delší.

 

 

cestování města a obce
Hodnocení:
(4.6 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.