Albrechtice v Jizerských horách aneb zdolávání tisícovek
FOTO: autorka

Albrechtice v Jizerských horách aneb zdolávání tisícovek

19. 5. 2016

Poslední dubnový týden jsme vyrazili na víkendový pobyt do Albrechtic v Jizerských horách. Plánovali jsme zdolat 5 tisícovek, ale jak se říká, člověk míní, pánbůh mění. Zradilo nás počasí. Ne, že by byla zima, ale na vrcholky jsme se drápali po neznačených stezkách, které ležely pod sněhem. Hlavně k první tisícovce Zámky (1002 m) jsme se museli sněhem doslovala prodírat, poněvadž cesty byly zapadané a nikde žádné stopy. Nemít navigaci, vrchol bychom nenašli. Místy jsme narazili i na rampouchy.

K druhé tisícovce v pořadí, k Bukovci (1005 m), jsme to měli o něco snazší. Cesta na vrchol je krásně značená, hodně frekventovaná a hlavně byla vidět. Bukovec je nádherná čedičová hora s překrásným výhledem na Krkonoše a tvoří dominantu osady Jizerka, nejstudenějšího místa naší republiky.

Z Bukovce jsme pokračovali na třetí tisícovku Jelení stráň - Věžní skály (1018m). Vrchol má dva názvy, proto si člověk může vybrat. Poblíž vrcholu se nachází jeden z nejznámějších  viklanů v Jizerských horách.  Když jsem pod ním stála, docela jsem pociťovala strach. Rozblácenou cestu pokrýval opět sníh a pod ním tekla proudem voda. Několikrát jsem vylévala vodu z bot a musela ždímat ponožky. Jak nemám ráda chůzi po asfaltu, tentokrát jsem se na ni vysloveně těšila, protože jedině na vyhřátém asfaltu mě nezábly nohy. I když jsme museli výlet kvůli terénu zkrátit, celá trasa měřila 33,5 km. Co mi udělalo radost, byl fakt, že navzdory mokrým botám a ponožkám se mi neobjevil na nohách ani jeden puchýř.

Další den, v neděli před odjezdem, jsme se zúčastnili tradičního prvomájového výstupu na Tanvaldský Špičák. Nacházelo se zde plno atrakcí, my jsme navštívili jen rozhlednu a kochali se pohledem na okolí.

V říjnu jedeme znovu, takže předpokládám, že dorazíme zbytek zdejších tisícovek.

 

 

cestování turistika
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.