Modravský menhir
FOTO: autorka

Modravský menhir

7. 7. 2016

Modravský menhir patří mezi známější menhiry. Poprvé jsme se ho pokusili nalézt v únoru 2007, když jsme jeli na běžkách z Modravy na Březník. Vzhledem k velkému množství sněhu a k neúplným  informacím byla naše výprava předem odsouzena k neúspěchu, s čímž jsme víceméně počítali. Druhý pokus jsme učinili v tomtéž roce v červnu. Brzy ráno jsme vyrazili k menhiru na kole. Bála jsem se, že ho opět přehlédnemene, obavy tentokrát nebyly na místě. 

Asi po čtyřech kilometrech, sto metrů za mostem, se v Modravském potoce na pravém břehu tyčil nepřehlédnutelný obrovský kámen lichoběžníkového tvaru. Tento obr vyzařuje větší energii než ostatní menhiry, a to proto, že není zapouštěn do země, nýbrž do dna potoka a tím pádem nahrazuje zemskou energii silou vodního proudu.  Okamžitě jsme k němu slezli a začali  prozkoumávat. Vlevo nahoře jsme objevili typické oko, které je obrácené k cestě.  Vylezla jsem na megalit a chvíli pozorovala okolí. Měli jsme štěstí, že jsme mohli nerušeně fotit, poněvadž za několik minut začaly k menhiru proudit  početné skupinky turistů a kámen byl neustále v obležení.

Od té doby chodím každoročně menhir kontrolovat. Ať už na lyžích nebo na kole, nezapomenu pozdravit: "Ahoj menhírku." Někdy se na chvilku zastavím. Modravský menhir je první ze šumavských megalitů, který jsme navštívili. V dalších letech přibyly Měsíční, Sluneční, Větrný kámen, Mudrc a jeho ležící bratři. Co se nám do dnešní doby nepodařilo objevit, je megalitické sousoší Dvojčata (Manželé), ležící nedaleko přes silnici  od Měsíčního kamene. Letos jsme prolézali jeho okolí několikrát, vzali si na pomoc GPS, ale bez úspěchu.

Tak snad příští rok.

Trvní tři fota jsou z roku 2014, poslední dvě z roku 2007.

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%