Naše tipy na říjen
FOTO: www.ostravskyinformacniservis.cz

Naše tipy na říjen

2. 10. 2016

Ujel mi vlak.
To je název knihy, kterou si můžeme přečíst. Vychází 10. října. Jde o pozoruhodný životní příběh herečky Jitky Zelenohorské. Ano, to je ta půvabná slečna, kterou si pamatujeme z filmu Ostře sledované vlaky, kde jí Josef Somr razítkoval zadeček. V šedesátých letech byla hvězdou, pak její život nabral jiné obrátky a moc se s ní nemazlil. Knihu napsala spolu s publicistkou Jindrou Svitákovou a jde o poutavé čtení, které mnohé dříve narozené vrátí do dob mládí.

Poznejte středověkou Ostravu.
O severomoravské metropoli se mluví předevím v souvislosti s průmyslem či sportem, ale málokdo ví, že má minulost sahající až do středověku. 9. října se tam konají dvě komentované prohlídky, jedna začíná v 10 hodin, druhá ve 14 hodin. Průvodce provede zájemce po místech, která souvisejí s nejdávnější historií. Sraz je před Kostelem Svatého Václava v centru města. Podobné prohlídky se v Ostravě staly milou tradicí a je o ně velký zájem. Jde o pěknou příležitost nejen se projít, ale také se seznámit s lidmi, kteří mají stejné zájmy. Senioři mají zvýhodněné vstupné padesát korun, které se platí na místě.

Nejkrásnější knihy budou v Táboře.
Kdo se bude do poloviny října pohybovat v okolí Tábora, může si zpestřit den návštěvou výstavy s názvem Nejkrásnější české knihy roku.  Do 15. října jsou vystaveny v Galerii 140 v Táboře. Výstavu pořádá město ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a cíl je jasný: Přiblížit veřejnosti, že i v této internetové době v České republice vycházejí krásné knihy. Vystaveny budou ty, které vyšly v roce 2015.

Přemýšlejme nad létem.
Ne, není to chyba, ani jsme nezešíleli. Mnohé cestovní kanceláře už v říjnu posílají klientům letáky s takzvanými super first minute nabídkami. Tedy zájezdy za opravdu akční ceny na příští léto. Někdy opravdu stojí za to věnovat jim pozornost, protože se při včasné rezervaci dá ušetřit několik tisíc korun. Takže za prodlužujících se říjnových večerů zasednout k internetu a prověřit, kde nabízené výhodné nabídky ve skutečnosti jsou, jak to tam vypadá a zda nám cestovky nelžou.

Bude Všesvatský jarmark.
Kdo má rád atmosféru starých českých jarmarků, neměl by si nechat ujít ten, který je plánován na pátek 21. a sobotu 22. října v Rožnově pod Radhoštěm. Půvabné městečko má u tak dost turistických lákadel, ale tentokrát k nim přibude jetšě pestrá nabídka dobrého jídla a pití přímo na Masarykově náměstí v centru města. Tento jarmark má tradici a bývá rok od roku kvalitnější, ať už se týká nabízených dobrot, ale i kulturního programu.

Postel, hospoda, kostel.
Zajímavý název dává tušit zajímavé čtení. A tím tato kniha, která vychází v říjnu, opravdu je. Jejími autory jsou kněz, děkan lanškrounské diecéze Zbygniew Czendlik a Markéta Zahradníková, publicistka. Vedli spolu zajímavý rozhovor a výsledkem je kniha, která přináší možnost zamyšlení nad vírou, ale zároveň se u ní čtenář i pobaví. Pan farář Czendlik je totiž známý svým smyslem pro humor a pochopením pro ty, kteří víru v Boha za svou nepřijali. Neodsuzuje, nepoučuje, zkrátka sympaťák, jeho názory si stojí za to přečíst.

Outdoorové filmy budou v Liberci
V Divadle bez opony v Liberci se 10. a 11. října koná Mezinárodní festival outdoorových filmů. Jde o přehlídku snímků lidí, kteří cestují do míst, do nichž se mnoho z nás nikdy nepodívá. A také přehlídku různých odvážných kousků těch, kteří se nebojí kvůli zážitku někam skočit, vylézt, pověsit se a podobně. Kdo nemá závratě a chce vidět místa, nad kterými se tají dech, má příležitost. Jedinečnost filmů spočívá v tom, že nejsou stylizované a hrané. Divák vidí to, co se skutečně odehrálo.

Pořiďme si nový svetr
Módní trendy jsou pro tento podzim stanoveny jasně: Kdo se zachumlá do velkého teplého svetru, je takzvaně in. Móda je to milosrdná k těm, kdo nemají ideální postavy, a slušivá v každém věku. Take je čas koupit si nějaký ten velký huňatý svetr, případně vytáhnout pletací jehlice. Protože ty úplně nejmódnější a nejdražší svetry této sezóny vypadají tak, jako by je neuměle upletla začínající pletařka. Nějaké to ujeté očko nevadí, nějaký ten ne příliš povedený šev také ne. Tak zasedneme a začneme plést? Proč ne.

naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%