Originální Mozartovy koule
FOTO: autorka

Originální Mozartovy koule

19. 10. 2016

Poprvé jsem se s touto cukrovinkou seznámila těsně po sametové revoluci, když k nám začali jezdit na návštěvu přátelé z Lince a přiváželi jako pozornost několik různorodých balení Mozartových koulí společně s Lineckým koláčem (dortem). Jednalo se o  průmyslově vyráběné sladkosti ve zlatém obalu s nápisem Echte Mozartkugeln nebo Echte Salzburger Mozartkukgeln. Netušila jsem, že kromě nich existují mnohonásobně dražší, modrostříbrné ručně dělané originály, které se smějí prodávat pouze v Salzburgu.

Saltzburg

Mozartovu kouli vymyslel v roce 1890 rakouský cukrář Paul Fürst a původně se jmenovala Mozartův bonbon. Na světové výstavě v Paříži získal zlatou medaili, ovšem pozapomněl na patentování svého vynánezu, čehož využili ostatní salzburští cukráři. Okopírovali postup a začali vyrábět Mozartovy koule jako na běžícím pásu. Po dlouhých soudech uspěli Fürstovi potomci a jedině jejich výrobky mohou oficiálně užívat výraz Original Salzburger Mozartkugeln. Dodnes je vyrábějí ručně a následně prodávají ve svých třech cukrárnách. Originály se mohou dostat ještě v  cukrárně Schatz  nebo Josef Holzermayr, kde jsme je koupili i my a kam mě nasměroval při návštěvě Salzburgu můj syn. Zatímco u průmyslově vyráběných koulí vychází cena za jednu dvacet až třicet centů, originální kulička nikdy neklesne pod jedno euro. Je zahalena do modrostříbného obalu  a musí se zkonzumovat do šesti až osmi týdnů. Strojově vyráběné koule dle podobné receptury v Salzburgu produkuje firma Mirabell a  balí je do zlatého pláště s nápisem Echte Salzburger Mozartkugeln. Déle vydrží, jsou jediné kulaté a chuťově nejsou vůbec špatné.  Pokud je zakoupíte v tovární prodejně na okraji města, budete mile překvapeni cenou. Třebaže se jedná o druhou jakost, jsou v pořádku, mají pouze nepatrně poškozený obal a vyjdou mnohem levněji než v luxusních salzburgských obchodech. Dále kuličky vyrábějí i jiné rakouské a německé společnosti, např. Heindl, ovšem ty jsou chutově někde jinde, třebaže se pyšní názvem Echte Mozartkugeln.

Pohled z hradu

Před necelým měsícem jsme si z Mozartova rodného města přivezli šest originálních kuliček, zbývají už jen dvě. Kdo by chtěl okusit tuto delikatesu, má jen dvě možnosti. Zajet si pro ně nebo si je nechat  přivést. Nedají se totiž objednat  ani po internetu.  

 

 

cestování gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.