Máme rádi zvířata 我们欢迎中国的儿童

Máme rádi zvířata 我们欢迎中国的儿童

20. 10. 2016

Aneb: Zoo Praha vítá čínské děti

O fenoménu čínská PANDA VELKÁ (obr.1)
Panda velká patří do čeledi medvědovití. V přírodě žije téměř nepřetržitě uvnitř bambusových houštin. Patří k ohroženým druhům, nebezpečí se zvyšuje s postupujícím narušováním jejích přirozených lokalit a velmi slabou porodností (zejména v zajetí) s max. 2 mláďaty/rok, která vždy nepřežívají. Jejich návrat do přírody je z cizího prostředí prakticky nemožný.

Problematika pandy v Praze
V letech 2015 a 2016 došlo po výměně prezidentských delegací v Číně a u nás m.j. také k čínské nabídce pronájmu pandy velké naší zoo v Praze. Má to ovšem háček. Velký zájem světových zoo o tento vzácný druh začala Čína využívat k diplomatickým účelům. V současnosti Čína nabízí jen zapůjčení pand (obvykle párek) ostatním národům na 10 let. Za roční pronájem se Číně platí kolem milionu dolarů, (existují nezveřejněné výjimky) a platí ustanovení, že jakékoliv mládě narozené v době půjčky patří Číně, kam je po čase vráceno. Navíc je to nabídka jen vybraným státům a vždy za hospodářských či politických podmínek. V poslední době jde o uznání „územní svrchovanosti Číny“ (tj. i nad Tibetem a Tchaj-wanem). Např. Zoo Washington přišla o dvě mláďata, která návštěvníky nejvíce přitahují, jako trest za to, že se Barack Obama sešel s dalajlámou. Takže o věci přestávají rozhodovat zoologické zahrady, ale politici. V současné době probíhají jednání, do kterých ředitel Zoo Praha Miloslav Bobek, dle vlastních slov, již nemůže zasahovat. To se mi velmi nelíbí a zdaleka nejsem sám.

Citát: Mám rád všechna zvířata, s jedinou výjimkou.
          Nemám rád primáty druhu „homo politicus (já)
6. Primát druhu homo politicus

 Vážení čtenáři, byl jsem varován, abych v tomto článku více politické souvislosti nerozvíjel, neboť bych si odradil čtenáře. Takže je uvedu jen pro zájemce až v odkazech pod článkem a přejdu teď k veselejším okolnostem.

Medvědi nic nevědí o České kocourkovské republice s r.o.

Srdečné sblížení našich prezidentů bylo provázeno i kulturní akcí nazvanou v tisku „Představovačka nového čínského seriálu na Pražském hradě“. První díl cyklu se jmenuje „Panda a krtek“, kromě prezidenta Miloše Zemana a čínské delegace ho měly zhlédnout i české a čínské děti, kterým by měl být pohádkový seriál určen především. Dle současného pojetí se krtek prohrabe na druhý konec zeměkoule, spřátelí se s pandou a v Číně spolu leccos prožijí. Dílů by mělo být 52 a odhadem by je mělo na území Číny zhlédnout 300 milionů diváků. Vysílacím partnerem bude i ČT. Problém je v tom, že prozatímní výsledek je velmi kontroverzní. Za nevinnými a spontánními tvářičkami dětí vidí komentátoři vypočítavost politiků a byznysmenů. Také kvalita má daleko k původním roztomilým příběhům krtečka. V tisku se objevily komentáře jako „Panda a krtek znásilňují odkaz Zdeňka Milera“ anebo dokonce „Krtek a panda je podvratným dílem mezinárodní lumpenkavárny“. (Možno vyhledat na netu).


7. Čecháčkové, já se bavím ...

   „ Čecháčkové, já se bavím“…

A co pobavilo nejvíc mne?
Stručně z obsahu komedie „U nás v Kocourkově“: Když je v Kocourkově omylem přivítán kriminálník - (ve filmu Jan Werich) a zanedlouho po svém příjezdu zvolen starostou, začnou se díky jeho neodolatelné výmluvnosti dít v Kocourkově věci nevídané, většinou s cílem přilákat do města zástupy turistů...

Primátorka Adriana Krnáčová prohlásila, že ačkoliv související náklady budou v pražské zoo obrovské, vyplatí se, neboť pandy přilákají do zoo a tím i do celé Prahy velké množství nových čínských turistů. Paní primátorka je známá svými vtipnými výroky, (jako že tunel Blanka stavěli idioti), tak jí odpovím ve stejném duchu.

ČTENÁŘI POZOR, pro vás je můj nápad se SMAJLÍKEM !!!

Vážená paní primátorko, opravdu Číňané vyrazí přes půlku světa podívat se na zvíře, které je v jejich zemi s trochou nadsázky běžné? Domnívám se, že by, zejména pro čínské děti, mohl být lákavější ten náš český krteček, a přicházím tedy s návrhem na levné alternativní řešení. Navrhuji zřídit v Zoo Praha pavilon krtků, který by byl dětem volně přístupný a navíc by děti krtka hledaly. Kdo by ho našel, dostal by odměnu – videokazetu „Panda a krtek“ . Více Vám řeknou obrázky – (obr. 4, 5).

4. Pavilon krtků

5. Najdi mě, nečum a čiň se ...

 Najdi mě! No tááák, nečum a čiň se!

Závěrem můj vážný návrh. Prosím i o pozornost čtenářů.
Věřím tomu, že se bude český krteček líbit čínským dětem stejně jako našim a v celém světě. V r.2011 se totiž zúčastnil vesmírné mise jako maskot amerického astronauta Andrewa Feustela v raketoplánu Endeavour a tuto jejich fotografii (obr.8, mrkněte se, prosím hned, je to unikátní záběr) měl celý svět možnost vidět.

 Možná by tento seriál skutečně mohl do ČR přilákat hodně nových turistů. Jen to ten nový čínský poradce našeho pana prezidenta jaksi nedomyslel, je přece placený naší prezidentskou kanceláří. Napřed bych v Číně promítal dětem původní český seriál Zdeňka Milera („Jak krteček ke kalhotkám přišel“ atd.) a potom teprve seznámil krtka s pandou. Ale hlavně: Pro nalákání čínských turistů je nutná změna – seriál by se neměl odehrávat v Číně, ale u nás. Představoval bych si to jako kombinaci animované kresby se živými záběry z Prahy, ale i jiných překrásných míst v naší zemi. Nepochybuji o tom, že by to čeští tvůrci dokázali. Jestli i čínští, to nevím.

Má otázka čtenářům
Souhlasíte s tímto mým návrhem? Pokud ano, nenapadá vás možnost komu a hlavně kdo by mohl tento můj návrh předat dál, aby se jím někdo kompetentní zabýval? Mě napadá jen vnučka Zdeňka Milera, ale obávám se, že již bude finančně zainteresována na současném nezdařeném projektu. Možná bych se dočkal odpovědi, že se o něčem podobném bude uvažovat později, to je ale špatně. Bylo by třeba začít hned a v původním seriálu v čínském prostředí již nepokračovat. Čeští turisté čínskému hospodářství příliš nepomohou.

Mohlo by vás zajímat
Ještě bych se rád zmínil o zajímavé alternativě k pandě, kterou je KOALA medvídkovitý. z Austrálie. (Obr.2.) Přestože vzhledem skutečně připomíná medvěda, je to ve skutečnosti vačnatec. Patří také mezi nejohroženější druhy a jsem si jistý, že pro návštěvníky zoo jsou koaly stejnou atrakcí jako pandy, v žádné zoo v ČR zatím nejsou. Co do vzhledu jsou to zvířátka ještě roztomilejší a dokonce je lze za určitých podmínek i pochovat a pohladit. Navíc by při se při jednání s australskou stranou mohlo jednat o běžný obchod či výměnu a hlavně by zcela odpadly jakékoliv politické podmínky. (Aha, o tom bych neměl mluvit).

Doporučuji čtenářům tento kratičký videoklip – je  opravdu kouzelný.


Zde: https://www.novinky.cz/koktejl/416485-nataceni-koaly-narusil-motyl-vysledek-je-kouzelny.html

 

9. Český krteček Zdeňka Milera

 Ahoj, čtenáři i60. Zazpívejte si se mnou, s pandou a Ivanem Mládkem o tom, že medvědi nic nevědí,
(aneb „O nás bez nás“ – viz poslední obrázek na konci textu, ten se pandě líbí nejvíc).

Zde: https://www.youtube.com/watch?v=joFiIriklos  

 

Odkazy pod čarou – jen pro zájemce

* Dvě zajímavosti, které chov pand v zajetí komplikují bych nazval:
   „Kam se hrabe česká mlsná koza“ a „Bude nutná sexuální výchova“
   https://www.respekt.cz/na-zdravi/pandy-v-cr-nechceme
* Interview s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem z 2.9.2016 o finančních souvislostech
   ale i o dalších plánech z poslední doby
   http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095426857-interview-ct24/216411058040902  
  * Ukázka z komentářů o politických souvislostech
   https://nazorne.wordpress.com/2016/04/05/pandi-byznys-roztomila-zvirata-jako-nastroj-diplomacie/

 

   

 

zvířata
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.