Jak pečovat o vlasy v zimě
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak pečovat o vlasy v zimě

9. 1. 2017

Zima není jen období, kdy čekáme na léto a slunce. Má i své kouzlo, které si nejlépe vychutnáme třeba během dovolené na zasněžených horách. Zatímco proti zimě se chráníme teplým oblečením, vlasy v mínusových teplotách trpí. Suché, nebo naopak rychle se mastící vlasy, zplihlost či podrážděná pokožka hlavy. Právě tyto vlasové nešvary se v zimních měsících týkají drtivé většiny žen. Inspirujte se našimi záchrannými tipy!

Nejen vaše pleť dostává v zimě zabrat. Ledově chladný vítr, teploty pod nulou, suchý vzduch ve vytopených místnostech, tlusté pletené čepice… to vše vlasy i samotnou pokožku hlavy namáhá. Vlasy jsou v zimě nadměrně zatěžované, což se přirozeně projevuje i na jejich vzhledu. Začínají být vaše jindy tak zdravé kadeře suché, mají nulový objem, působí unaveně a postrádají lesk i tvar? Nepropadejte panice, stačí pár jednoduchých pečujících triků a těmto příznakům předejdete.

Extrémně suché či mastné vlasy
Nejvíce dostává v mrazivém počasí zabrat pokožka hlavy. Vlivem chladu, suchého vzduchu a častého střídání teplot má tendenci více se vysušovat a šupit se. Vysušená pokožka však může vést i ke zcela opačnému scénáři, a to ke zvýšené produkci kožního mazu. Paradoxně se proto vlasy mohou mastit mnohem více než jindy.

„Doporučuji na podzim a v zimě pozměnit vlasovou péči a zahrnout do ní i produkty určené pro suché a poškozené vlasy,“ radí Renata Gaucká, vlasová expertka profesionální vlasové kosmetiky Nouvelle. „Zdravý vlas obsahuje dostatečné množství molekul vody. Vlivem chladu a suchého vzduchu se voda z vlasů odpařuje, vlasové vlákno křehne a vznikají na něm trhlinky. Dochází také k úbytku živin, proto kadeře ztrácejí lesk a pružnost. Vlas je ve výsledku tenčí a náchylnější k dalšímu poškození,“ vysvětluje Gaucká. „Doporučuji proto šampon na poškozené vlasy z řady Double Effect, která obsahuje základní stavební živiny, keratin a výtažek z chmele. Samozřejmostí je pak nasazení intenzivně pečující a regenerační péče v podobě kondicionérů a masek,“ doplňuje Gaucká.

Nulový objem
Ráno si vlasy pečlivě vyfoukáte, ale jen co vyjdete ven, ukázkový účes se rozpadne a jednotlivé prameny zplihnou? Předně omezte přes zimu frekvenci mytí vlasů. Čím více je budete umývat, tím více se budou kořínky mastit a prameny plihnout. Každodenní mytí působí více škody než užitku, protože vlasy zbavuje přirozeného ochranného filmu a výsledkem bude opět nedostatečná hydratace. Optimální frekvence použití šamponu je jednou za dva až tři dny.

Přecitlivělá pokožka, lupy a svědění
Nadměrné vysoušení pokožky hlavy může vést k podráždění, zarudnutí a dokonce i tvorbě svědivých lupů. Pokud i vy bojujete s neustálým nutkáním škrábat se ve vlasech, kupte si v lékárně speciální zklidňující šampony proti lupům. Šetrně vlasovou pokožku vyčistí a zamezí opětovnému výskytu nepříjemných šupinek.

Myslete na správnou stravu
Ženy se suchými a křehkými vlasy by měly dbát na jídelníček bohatý na železo, zinek a vitaminy B a C. Najdete je hlavně v mořských plodech, bramborách či citrusových plodech. Mastnější ryby, jako je tuňák, makrela nebo sardinky, jsou nenahraditelným zdrojem omega 3 mastných nenasycených kyselin, které kadeřím velmi prospívají. V případě jemných a lámavých vlasů neočekávejte výsledky pestrého a vyváženého stravování přes noc. Chce to trpělivost a čas, než bude patrné viditelné zlepšení. To může trvat i několik měsíců.

vlasy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%