Česká lázeňská města aneb Jak trávit důchodové letní dny?
Prušilův pramen, Konstantinovy Lázně. FOTO: Ondrej.konicek pro wikimedia.org

Česká lázeňská města aneb Jak trávit důchodové letní dny?

18. 1. 2017

Každý z nás touží být hýčkán, bez ohledu na věk. Ale dnešní hektická doba nám už skoro neumožňuje trávit volný čas relaxací a odpočinkem. Proto se většina lidí těší na penzi, kdy je více času a počet příležitostí k péči o sebe roste. K tomu účelu slouží lázeňské pobyty v nejznámějších lázeňských městech, vyznačujících se hlavně léčivými prameny, velkou estetikou města a okolím, nabízejícím pro návštěvníky pěší túry. Příkladem našich lázeňských měst jsou Luhačovice, Lázně Kynžvart, Konstantinovy Lázně nebo Mariánské Lázně.

Luhačovice - nejkrásnější lázně v České republice

První místo coby nejstarší lázně na našem území zaujímá lázeňské město Luhačovice. Nachází se v malebném údolí v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. První lázeňské budovy zde stojí již od začátku 18 století, avšak současnou podobu lázeňského města přinesla až první třetina 20 století. Za tuto podobu vděčí lázně Luhačovice pro seniory slovenskému architektovi Dušanu Jurkovičovi. Lázeňské město v sobě obsahuje budovy ve stylu secese, rané moderny a funkcionalizmu. Příkladem je Jurkovičův dům, sloužící jako jeden ze zachovalých lázeňských domů. Exteriér této budovy byl zrestaurován a doplněn o restaurační část a bazén. Dále stojí za zmínku Vila Chaloupka, původně sloužící jako penzion, dnes jako hotel apartmánového typu, a Vodoléčebné lázně, kde se narozdíl od minerálních lázní používá obyčejná voda v různých formách, a to především na prokrvení a masáž ztuhlých svalů. Pokud však klienti mají problémy s dýcháním, spíše jim pomůže tzv. Inhalatorium, které v době svého vzniku patřilo k nejlepším v Evropě. Jsou zde funkční dekompresní komory, s původními tlakovými okny a dveřmi. Další zajímavostí je Janův pramen, vyvěrající přímo v budově. Když klienti zavítají na určité procedury, mohou se podívat také do Společenského domu, který dodnes slouží svému účelu, a to společenskému i stravovacímu. Je zde taneční sál, kluby, knihovna a místnosti pro stravování jak klientů, tak zaměstnanců. Stavba je kompozičně řešena s napojením na lázeňské náměstí. To nejzásadnější na celých lázních je kolonáda s léčivými prameny. V Luhačovicích se rozděluje na Malou a Velkou kolonádu, rozdělenou „kloubem“, kde vyvěrá Vincentka. Tento kloub byl nutností, aby styl kolonády nepokazil celkový dojem lázeňského města. Ve Velké kolonádě vyvěrá pramen Amandky, zatímco v Malé kolonádě sídlí výzkumný ústav. Je to snad jediná z lázeňských budov, kde se neprovedla žádná radikální změna. Narozdíl třeba od Lázní Kynžvart, nacházejících se přímo ve svahu prudkého kopce, jsou Luhačovice položeny pěkně v rovině. I díky tomu může jít o ideální lázně pro seniory.

Konstantinovy Lázně - odpočinek pro vaše srdce

Další z velmi známých lázeňských měst, které se může pyšnit svými lesy a parky. Jejich pramen s nejvyšším obsahem oxidu uhličitého pomáhá lidem trpícím poruchami kardiovaskulárního systému. První lázeňská budova byla postavena v roce 1803 a později k ní přibyla jen ještě jedna lázeňská budova a kaplička Panně Marii Lurdské. Konstantinovy Lázně patří k nejmenším lázeňským městům v České republice. Lázně jsou známé poklidnou atmosférou. Senioři zde mohou pomoci svému srdci a zároveň si oddechnout od hluku velkoměst. Obec nabízí i široké sportovní i kulturní vyžití. Pokud tedy stále přemýšlíte, kde si odpočinout a zrelaxovat tělo, zcela určitě doporučujeme Konstantinovy Lázně. Pobyt pro seniory zde nebyl nikdy lepší.    

lázně
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%