Máte doma peníze?
Ilustrační foto: ingimage.com

Máte doma peníze?

18. 1. 2017

Drzá otázka je na místě.  Mnoho lidí stále ještě dává přednost spoření v hotovosti a vynalézání různých domácích skrýší, ve kterých zloději rozhodně peníze nenajdou. Realita je, že samozřejmě najdou.

Agentura SC&C zkoumala pro Českou bankovní asociaci, jak a kde spoříme. Ukázalo se, že padesát čtyři procent Čechů má doma uschováno vyšší částky v hotovosti. Obvykle pět až deset tisíc, ale často více.

„S úkryty si Češi moc hlavy nelámou, ale najdou se i tací, kteří si vyrábějí falešné role toaletního papíru a do nich uschovávají peníze. Někteří volí skrýše přímo v septiku,“ říká Tomáš Hládek, poradce pro platební styk a digitalizaci České bankovní asociace. Ovšem jsou mezi námi i lidé ještě vynalézavější.

„Můj přítel například schovával peníze do podrážek bot. Byl úplně posedlý vynalézáním skrýší, přestože jsme si takhle mohli dovolit ulít jen pár sto korun. Dost mě tím štval. Stalo se, že jsem našla třeba v hlíně v květináči pětistovku, samozřejmě zničenou, protože mi nic neřekl a já květinu zalévala,“ vzpomíná na svého bývalého partnera třiapadesátiletá učitelka Kateřina z Prahy.

Autoři výzkumu se shodují, že nejčastěji si doma peníze schovávají lidé vyššího věku. „Senioři jsou v oblasti financí nejkonzervativnější skupinou obyvatel, často nemají ani sjednán bankovní účet,“ říká Tomáš Hládek. Více peněz se najde poschovávaných v domácnostech na vesnicích, méně ve velkých městech. Jejich obyvatelé si zřejmě zvykli, že je téměř na každém rohu bankomat, zatímco v obcích ne.

„Bytoví zloději dobře vědí, že řada seniorů má doma peníze, proto se na ně zaměřují a pod nejrůznějšími záminkami pronikají do jejich bytů. Zloději neváhají krást kvůli pár stovkám, ale vědí, že jackpot v podobě vyšší sumy peněz není až tak ojedinělý. A velmi dobře vědí, kde lidé obvykle hotovost schovávají,“ říká Ivan Pavlíček, odborník za zabezpečení domácností ze společnosti Next. „Skrýše jako jsou škvíry mezi oblečením, knihovny a nábytek prohledávají jako první,“ dodává.

Jana Hamanová, která průzkum vedla, potvrzuje, že asi třetina dotázaných si myslí, že nejbezpečnější je mít peníze doma v trezoru, další, že je nejlepší mít je doma v peněžence. Dále vede nábytek, knihovna a v ní konkrétní kniha, přičemž pak lidé často zapomenou, která to byla. Jako skrýše mnozí označovali ložní prádlo, polštáře, matrace či hrnky v kuchyni. Zkrátka, místa, po kterých jsou bytaři jako první.

Takže závěr? Ideálem je přece jen účet v bance, ale když už nevěříme ani tomu, je výzvou vymyslet nějaký opravdu netradiční úkryt. Pokud nějaký takový vůbec existuje.

domácnost peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.