Nevybuchlý granát
FOTO: Ilona Kolářová

Nevybuchlý granát

25. 1. 2017

Jako dítě jsem se občas styděla za chování mojí maminky, poněvadž přitahovala trapasy jako magnet. Časem jsem zjistila, že úspěšně kráčím v jejích šlépějích a byly dokonce doby, kdy jsem se doslova bála vystrčit nos z domu ze strachu, že něco provedu.

Jeden z mých největších trapasů se stal dva roky po sametové revoluci, když jsme se přestěhovali do rodinného domku v Mojžíři. Ten den jsem šla jako obvykle se svými psíky na procházku pod skálu k lesu. Nedaleko našeho domu za železničním tunelem stálo zelené auto a u něho dva Romové, což by samo o sobě nebylo nic zvláštního, kdyby neměli v rukou štětky a nenatírali ho celé na červeno. Nenápadně jsem si zapsala státní poznávací značku, o několik desítek  metrů  dál usedla na velký kámen a přemýšlela, zda mám či nemám jít na policii. Začala jsem se přehrabovat ve spadaném kamení a narazila na podivný předmět. Pod drobnými kamínky se objevil zarezlý kovový štítek (proužek) a já se lekla. Co když je to nevybuchlý granát? Opatrně jsem neznámý předmět zasypala, místo označila a bylo rozhodnuto. Vypravila jsem se na dva kilometry vzdálenou policejní služebnu. Jako první jsem nahlásila podezřelé auto a poté "vybalila" nález granátu. Policejní úředník  se mnou sepsal protokol, pochválil mě za všímavost a řekl, ať jdu klidně domů, že během dne za mnou přijedou.

Spokojeně jsem pokračovala ve venčení  psů, počkala na syna před školou a společně jsme se vrátili po poledni domů.  Chvíli po našem příchodu před naším domem zastavilo policejní auto. Okamžitě jsem vyběhla ven, nasedla k policajtům do auta, jeli jsme asi 100 m k tunelu, dál jsme museli pěšky. Hrdě jsem vedla policajty k označenému místu. Mezitím se seběhli k tunelu všichni lidé z ulice, hlavně děti. Nechápali, co se děje a v těsném závěsu šli za námi. Když jsme se ocitli na místě, kde měl být ukrytý údajný granát, policajt všem přikázal, aby zůstali stát, že to může být nebezpečné. Pomalu odhrabával štěrk, aby se dostal k domnělé výbušnině. Jakmile uviděl zrezavělý štítek, poodhrnul po stranách kamennou suť a  hlasitě zařval: "Ženská, vždyť je to štětka!" Popadl torzo staré vypelichané štětky a mával s ní nad hlavou, asi aby ji všichni viděli.  Zůstala jsem stát jako opařená. V tu ráno propukl celý dav přihlížejících v obrovský smích  a jeden z  policajtů na mě pohlédl a nahlas jízlivě prohodil: "Tak dnes dvakrát neúspěšně." (K autu, které natírali Romové, poslali hlídku a z databáze zjistili, že auto je skutečně jejich).

Domů jsem se plížila jak zmoklá slepice, nejraději bych lezla kanálama. Nejvíce jsem to schytala od svého syna, který prohlásil: "Proč zrovna já musím mít tak bláznivou mámu!"

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%