Internet a Vy - 3.díl: jak si nastavit profilový obrázek a jak chatovat?
Ilustrační foto: facebook.com

Internet a Vy - 3.díl: jak si nastavit profilový obrázek a jak chatovat?

28. 1. 2017

V minulém díle seriálu Internet a Vy jsme vás naučili, jak si založit profil na Facebooku a o fungování této webové stránky. V tomto díle se budeme zabývat tím, jak si na svůj účet přidat profilový obrázek, jak můžete sledovat různé stránky spojené s vašimi oblíbenými aktivitami a jak chatovat.

Přidání profilového obrázku

Na Facebooku je velice výhodné, že na svém profilovém obrázku nemusíte být vy. Můžete tam mít fotku svého oblíbeného zvířátka nebo portrét nějaké slavné osobnosti. Pokud byste chtěli na Facebook přidat svou vlastní fotku, je to proces komplikovanější a u každého druhu telefonu či fotoaparátu se proces vložení fotky do počítače liší. Pokud ale trváte na své vlastní fotografii, spojte své zařízení s počítačem pomocí kabelu nebo vyjměte paměťovou kartu a vsuňte ji do počítače (pokud máte zařízení od značky Apple, připojte zařízení pomocí kabelu, pokud máte jakoukoliv jinou značku, nejspíš ke spojení použijete paměťovou kartu). Poté už stačí jen nalézt vámi vybranou fotku v některé ze složek a přetáhnout ji na plochu. V tento moment počítejme s tím, že máte vámi vybranou fotku na pracovní ploše. Nyní se přesuňte na Facebook, přihlaste se a klikněte na ikonu s vaším jménem, která se nachází v horní části stránky na modré liště. Dostanete se na tuto stránku:

1.png

 

Facebook vám v tento moment může nabídnout, abyste si přidali profilovou fotku. Klikněte na text Přidat fotku, který se nachází ve světle šedivém rámečku v levé části stránky. Po klinutí na text se vám otevře bílé okno. Klikněte na Nahrát fotku. Nyní se vám otevřelo nové okno, které představuje váš počítač. Pokud jste si předtím dali svou fotku na plochu, máte velice usnadněné hledání, jelikož stačí v levé části okna nalézt nápis Plocha a kliknout na něj.

2.png

 

Nyní stačí najít svou fotku a dvakrát na ni kliknout. Fotka se vám začne načítat, po chvíli se vám zobrazí a poté klikněte na modré tlačítko Uložit a máte hotovo. Nyní už víte, jak si můžete přidat fotku na Facebook. Tento postup neplatí pouze pro profilové obrázky, ale pro jakýkoliv obrázek, který budete chtít na Facebook přidat.   Sledování stránek a populární LIKE Nyní si ukážeme, jak můžete tzv. sledovat stránky a dávat najevo, že se vám něco líbí, tedy dávat like. Řekněme, že jste naprostým nadšencem do časopisu Cosmopolitan. Napíšete tedy slovo Cosmopolitan do vyhledávacího okénka nahoře na modré liště a kliknete na text u obrázku, který nejvíce splňuje vaše očekávání. Je možné, že při vyhledávání slova Cosmopolitan vám vyhledávací okénko najde nějakou ženu, která se jmenuje Cosmopolitan. Nenechte se zmást a najděte si právoplatnou stránku toho, co hledáte. Příklad můžete vidět zde:

 

3.png

 

Nyní klikněte na ikonku To se mi líbí a Sledovat a na hlavní stránce se vám od té doby bude zobrazovat vše, co tato stránka přidá na Facebook. Tak a je to, už sledujete svou první stránku! Teď se přesuneme k tomu slavnému LIKU. Tím, že nějaký příspěvek označíte tlačítkem To se mi líbí, ukazujete, že se vám daný příspěvek líbí a autor tím pádem ví, že příspěvky tohoto typu mají lidé rádi a přidává jich více. Když se k příspěvku poprvé dostanete, nápis To se mi líbí je bílý, ale po klinutí na text písmo zmodrá. Tomuto příspěvku jsem dala like, a proto je text ve spodní části obrázku modrý: 

4.png

 

Chatování

Ne, nejde o ten druh chatování, na který jste zvyklí. Chatování neboli psaní krátkých zpráv je nejvíce používaná funkce na Facebooku. Můžete ji používat jak při psaní se svými přáteli, tak s lidmi, které neznáte a chcete poznat. Na následujícím obrázku je chatovací okno v dolní části stránky. U lupičky máte text Hledejte, kam napíšete jméno osoby, které chcete napsat. Po nalezení této osoby a kliknutí na její jméno, se vám ukáže nové okénko, chatovací okénko. Kurzor se vám automaticky přesune do políčka s nápisem Napište zprávu… a pak už stačí jen napsat to, co máte na srdci a zmáčknout klávesu enter.

5.png

 

Tak a máte hotovo. Dneska jste se naučili spoustu věcí a v dalším díle už se můžete těšit na návod, jak hrát na Internetu různé vědomostí i akční hry a kde všude tyto hry najdete.

 

 

 

Internet a Vy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%