Martina Procházková: Jóga je váš kamarád v každém věku
Martina Procházková, ředitelka Prague Spirit Festival

Martina Procházková: Jóga je váš kamarád v každém věku

3. 2. 2017

V rámci Tématu týdne o zdravém životním stylu jsme pro vás připravili rozhovor s Martinou Procházkovou, ředitelkou Prague Spirit Festivalu. A hned na úvod prozradíme, že i čtenáři portálu i60 budou mít možnost zacvičit si s paní Martinou jógu na ukázkové lekci.

Jak byste v dnešní době popsala obsah slova jóga?
Pro mě to znamená stav Samadhi, což je hledání a nalezení vnitřního klidu. Dnes nejvíce frekventovaná slovesa jsou: nestíhám a užívat si. Lidé nic jiného mezi tím neznají. Při tom je to jenom v jejich vůli, aby ten stav, který je mezi těmito dvěma slovesy změnili a měli ho pevně pod kontrolou. Jóga učí především tomu prožívat přítomnost. Ten okamžik, který žijeme je neopakovatelný a je jen na nás, co si z něj vezmeme. Můžeme také jógu v přeneseném slova smyslu nazvat wellness. Učí nás totiž relaxovat, vypnout a být v harmonii. Umožňuje nám souhru psychického a fyzického stavu našeho těla.

Co ale vnímáte jako nejnovější trend, který ovlivňuje i jógu?
Pro mě je to objev takzvané neutrality emocí, je přece samozřejmé umět vyjádřit, jak ty pozitivní tak i negativní postoje. V této komerční době kdy se vzájemně posuzujeme podle vnějších nálepek, jako jsou auta, oblečení, doplňky apod. jsme se odnaučili chovat se k sobě upřímně. Takže neutralita emocí složí k dosažení komfortu v mezilidských vztazích. Odnaučili jsme se spolu komunikovat, ovládá nás cynismus, a to nepřinese nic dobrého. Neustálé napětí naší mysli se odrazí ve stavu našeho těla.

Co kromě neutrality emocí utváří náš životní styl?
Je to v první řadě prostředí, ve kterém se pohybujeme. Všichni musíme pracovat, ale je na nás, jak si přizpůsobíme to, v čem trávíme právě pracovní čas. Je jenom na naší toleranci do čeho se necháme natlačit a s čím už nechceme mít nic společného.

Je v současné době o jógu velký zájem?
Obrovský. V Praze vzniká například minimálně jedno studio měsíčně. Je však problém při tomto boomu uhlídat kvalitu nabízených služeb.

A jak si senioři mají podle Vašeho názoru vybrat vhodný kurz jógy?
Pro výběr lektora doporučuji zjišťovat si reference. Každý si sám musí vyzkoušet, který lektor mu vyhovuje, co ho osloví. Působí tady mnoho lektorů, kteří mají certifikát z různých světových institucí, ale je na každém účastníkovi kurzu, zda si zvolí tohoto učitele. A co se týká seniorů a jógy? Je to pro ně to nejlepší možné aktivní zapojení v pokročilé fázi života. Nezáleží na Vaší fyzické průpravě a na konkrétním stavu vašeho těla. Správný lektor je schopen nabídnout člověku, který má třeba omezenou hybnost dolních končetin, takové druhy cvičení, které ho nezatíží a které si i on užije. V józe se mimo jiné velmi pečlivě pracuje s dechem. To je pro život každého člověka velmi důležité. Jógu nemusí nikdo umět. Nikdo také nemusí mít obavy, že to nezvládne. Je to šance pro všechny, kteří se chtějí alespoň minimálně hýbat, tak aby se hýbali správně.

Jste ředitelkou Prague Spirit Festivalu, který se letos uskuteční již posedmé. Jak se ho mohou naši čtenáři zúčastnit a co nabízíte? Festival proběhne od pátku 17.3.2017 do neděle 19.3.2017, program je možné nalézt na stránkách festivalu http://www.praguespiritfestival.com. Kromě přednášek zahraničních i českých lektorů, se letos představí také 7 pražských studií, jejichž lekce jsou pro zájemce zdarma. Jedinou podmínkou je, aby si každý přinesl dobrou náladu a pohodlný úbor, v němž se mu bude dobře pohybovat. Na místě bude omezený počet jógamatek (podložek na cvičení) k zapůjčení. Všechno se dozvíte na stránkách festivalu, kde je také mailová adresa: PragueSpiritFestival@gmail.com, kde dostanete odpověď na každou otázku. Ale proč bych o tom ještě dále mluvila, prostě přijďte a vyzkoušejte si to.  

 

Beatrice Novotná pro portál i60.cz

 

První tři čtenáři, kteří se přihlásí v diskusním okénku vedle tohoto rozhovoru, dostanou možnost zúčastnit se lekce s názvem Hormonální jógová terapie pro ženy a muže, která proběhne v sobotu 18.3.2017 v Novoměstské radnici v rámci Prague Spirit Festivalu.  

cvičení zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%