Eva Jiříková: Své fotografické úlovky pořizuji v okolí naší chaty
FOTO: Eva Jiříková

Eva Jiříková: Své fotografické úlovky pořizuji v okolí naší chaty

8. 2. 2017

Na portále i60 je známá jako skvělá fotografka, která se zaměřuje především na fotografování ptactva, ale také veverek a jiných živočichů. Odkud jsou její fotografické úlovky a jakou techniku používá? Nejen o tom je rozhovor s paní Evou Jiříkovou.

Jak dlouho fotíte a co vás k focení přivedlo?
Fotím od svých 50 let, kdy jsem si pořídila první digitální fotoaparát. Odmalička brouzdám přírodou a vždy jsem si přála to, co vidím, vyfotit. Doma jsme měli starou Flexaretu, kterou šlo vyfotit 12 černobílých snímků, což mé představy nenaplňovalo.

Učila jste se fotit v nějakém kurzu nebo jste samouk?
Jsem samouk, ale v této oblasti mám velké plány. Až přestanu pracovat, chystám se přihlásit do nějakého kurzu fotografování a také kurzu Photoshopu, kde bych se pořádně naučila svá zařízení správně ovládat a pořízené snímky patřičně upravovat.

Jaký používáte fotoaparát?
Mým prvním byl Olympus, brzy po něm jsem si pořídila Panasonic Lumix, v současné době fotím na Canon EOS 700 D.

Upravujete snímky v počítači?
K rychlé úpravě fotografií používám program Picasa a také trochu experimentuji s Photoshopem.

Na portál i60 vkládáte převážně snímky z přírody, nejčastěji fotky ptáků a veverek? Kde je nejčastěji fotíte?
Máme chatu přímo v lese kousek od Kutné Hory, takže většinu „lovím“ v okolních lesích, také často fotím v okolí rybníků na Černém Mostě v Praze, kde bydlím. Jsou ptáci a zvířata, na které ve volné přírodě jen tak nenarazím, na ty chodím převážně do Zoologické zahrady v Praze. A jinak fotím všude tam, kam se dostanu.

Jak se vám daří fotit plaché ptáky, mnohdy jsou to skutečné fotografické úlovky, kde a kdy na ně číháte?
Většina jsou skutečné úlovky. Okolí naší chaty v lese umožňuje v klidu čekat na tu správnou chvíli. Budu upřímná, jednoduché pítko s čistou vodou, které jsme pro lesní zvířátka u chaty pořídili, zaručuje pravidelné návštěvy nejen různých ptáků, ale i veverek, včetně myšice lesní.   Také při všech vycházkách do lesa, na houby a tak, mi visí fotoaparát na krku.

Znáte druhy ptactva, které fotíte?
Většinu ptáků znám dobře od dětství. Při tomto koníčku jsem se také hodně naučila. Neznámé úlovky si vyhledám buď na internetu, nebo v atlasech, a to se pak už nezapomíná. 

Máte také krásné snímky veverek. Mnohdy to vypadá, že vám přímo pózují. Jak se vám daří vystihnout ten správný čas pro cvaknutí spouště?
Fotografování mě naučilo velké trpělivosti. Co se týká veverek, mají po léta hnízdo na modřínu přímo nad chatou a přes pozemek u chaty vede jejich cesta do druhého hnízda a na lísky a pamlsky v další části lesa. Mimo jiné pravidelně dvakrát za sezonu vyvádějí mladé, pro které jsou okolní stromy jedinečným místem pro jejich učení a hrátky. Za tu dlouhou dobu, co mám možnost je pozorovat, jsem zjistila, jaké mají zvyky, v kolik vyrážejí za potravou a tak. No a potom stačí jen ve správnou chvíli čekat na správném místě. K hlubšímu poznání života veverek mě také přivedlo setkání se vzácnými lidmi, kteří vedou záchrannou stanici PINKY pro veverky a vlastními silami zachrání každý rok kolem sta veverek. Náhodou jsem našla při procházce lesem malé veverče a předala ho tam. Také jsem měla možnost se do záchranné stanice podívat a blíže se s jejich prací seznámit.  Tito lidé si zaslouží si obrovský obdiv a úctu. Více na: http://www.veveratka.cz

Jak často fotíte?
V rámci možností pořád, i do práce nosím fotoaparát v batohu na zádech (co kdyby mi něco přeběhlo přes cestu). Nezaměřuji se pouze na ptáky a veverky, fotím vše živé, často fotím ve městě, kde se snažím zdokumentovat například nepořádek v našich ulicích, co do přírody nepatří a podobně.

Vystavovala jste někdy své fotografie?
Fotím pro radost, zatím jsem své fotografie nikde nevystavovala, ale využívám je ve své práci učitelky. přírodopisu J, nebo na seminářích pro učitele.

Neuvažovala jste o tom, že byste ke svým snímkům přidala i doprovodné slovo, tedy připravila nějakou fotoreportáž?
Ano, už jsem o tom uvažovala, dokonce to mám i v plánu, ale zatím se sama sobě vymlouvám na nedostatek času.

Jaké máte další koníčky kromě fotografování?
Co se týká mých dalších koníčků, jsou spojené s fotografováním. Je to například střih a tvorba videa, práce s grafickými programy, a to vše právě s využitím počítače.  

fotografování
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%