Bydlení v penzi. Jaké zvolit?
Ilustrační foto: ingimage.com

Bydlení v penzi. Jaké zvolit?

12. 2. 2017

V nájemním nebo vlastním? V bytě nebo v domku? Nebo v domově pro seniory? Možností, kde žít ve vyšším věku je mnoho a je dobré nad nimi přemýšlet už kolem padesátky. V momentě, kdy člověk zjistí, že má problém dostat se domů s nákupem, protože nezvládá vysoké schody nebo mu penze nestačí na nájemné, je na řešení problému pozdě. Jaké jsou vaše zkušenosti s přípravou bydlení ve vyšším věku? Napište svůj příběh. Ten nejzajímavější odměníme.

Přemýšlení nad tím, jak budeme ve vyšším věku bydlet, by se mělo stát středem naší pozornosti mnohem dříve, ještě v době, kdy si obvykle problémy spojené se stárnutím nepřipouštíme. Ale s tím, jak populace stárne, objevují se komplikace s bydlením dříve narozených čím dál více. Tady jsou varianty, ve kterých by měl mít každý jasno ještě před odchodem do penze.

Prodám vlastní byt a půjdu do nájmu.
Tuto možnost v poslední době volí hodně lidí. Je ideální pro majitele velkých bytů, které si žádají vysoké náklady na vytápění a další provoz. Zpravidla si je lidé koupili do osobního vlastnictví, ale poté, co zestárli a dospělé děti se odstěhovaly, zjišťují, že jsou pro ně byty zbytečně velké a nákladné. Sice neplatí nájem, ale stejně přispívají do fondu oprav, vytápějí velké místnosti. Takže byt prodají, najdou si bydlení v menším nájemním bytě a z částky utržené za prodej bytu si mohou dovolit pěkný život. Je to dobrá varianta pro ty, kteří nelpí na majetku a nezáleží jim na tom, zda po nich něco zdědí jejich potomci. Pozor: Je třeba si dobře propočíst, zda si nájemné budeme moct dovolit i poté, co třeba peníze utržené na prodej bytu dojdou. Stát se může cokoli. Přijde nemoc, jeden z partnerů zemře a ten druhý z jedné penze nájemné neutáhne.

Napíšu byt či dům na děti a ony mě za to finančně podpoří.
Toto může fungovat v rodinách s dobrými vztahy, ideálně v případech, kdy v domě žije více generací. Napíšeme nemovitost na potomky a do smlouvy si dáme podmínky. Například to, že veškeré opravy a údržbu nemovitosti budou financovat mladí a my si tam klidně dožijeme. V tomto případě je třeba smlouvu velmi dobře ošetřit s pomocí advokáta. Protože stát se může ledacos. Syn se třeba rozvede a nová snacha nebude chtít mít v domě tchyni. A tak bude dělat vše pro to, ať ji vystrnadí do domova pro seniory. Nebo z toho naopak může být pěkná ukázka soužití generací a vzájemné podpory.

Najdu si bydlení v apartmánu.
Toto je velmi oblíbená forma bydlení ve stáří například u amerických penzistů. Zkrátka se nastěhujeme do areálu, který je něco mezi penzionem pro seniory a hotelem. Obvykle jsou budovány mimo města, v přírodě. Vznikají z bývalých rekreačních středisek nebo jsou nově stavěné. Jde o pěkné komplexy, ve kterých se bydlí v samostatných bytových jednotkách nebo v domcích, přičemž jsou v areálu zajištěny všechny možné služby. Mnozí se obávají, že tato forma bydlení je finančně nedostupná, ale není to tak. Například v krásném komplexu u jedné beskydské přehrady s dobrou dostupností do města se dá pokoj jedna plus jedna pořídit za osm tisíc měsíčně. Což vzhledem k výšce penzí není málo, ale na druhé straně za nájemné v mnoha bytech se platí více. Je však třeba areál pečlivě vybrat, zvážit  pro a proti a přesně se informovat, co vše je v částce za bydlení zahrnuto.
Půjdu do domova pro seniory.
Klasické řešení, které pro někoho může být výhrou, pro jiného utrpením. Nic pro introverty, počítejme s tím, že soukromí tam člověk nikdy nemá takové jako doma. Na druhé straně, kdo má zdravotní problémy a potřebuje péči, lepší model řešení není. Jde jen o to pečlivě vybrat typ zařízení, které každému bude vyhovovat. Možnosti jsou od domovů s pečovatelskou službou až po zařízení pro těžce nemocné lidi a komplexní čtyřiadvacetihodinovou pomocí. I v tomto případě je však třeba si dobře předem propočíst, jaké náklady si pobyt vyžádá. Protože jedna z nejpodstatnějších věcí spojených s životem v penzi jsou finance. Je proto třeba zvolit takový způsob bydlení, který nás nebude finančně ruinovat. Zůstat žít sami v obrovském bytě, který stojí hodně peněz a pak si nemoct dovolit ani zajet na výlet, není dobrá varianta.  

 

Řešili jste také otázku bydlení? Nebo hledali jste vhodné bydlení pro své rodiče? Jaký typ bydlení je podle vás nejvhodnější? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři a napište vlastní příspěvek o bydlení v penzi. Nejzajímavější příspěvek na konci týdne oceníme. Napsat nám můžete i vaše poznatky a dojmy z bydlení v domovech důchodců či seniorských domech. Setkali jste se v těchto typech bydlení s nějakými nešvary? Napište nám na adesu i60@i60.cz.

bydlení domov pro seniory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%