Kurkuma: Známá neznámá asijská rostlina
Ilustrační foto: eushops.cz

Kurkuma: Známá neznámá asijská rostlina

12. 4. 2017

Když se řekne kurkuma, mnohým z nás se nevybaví vůbec nic. Není divu, jedná se o rostlinu, kterou znají často jen lidé, kteří se pohybují v gastronomii, anebo se jen více zajímají o chutě východních zemí. Tato pro nás exotická květina i plodina v jednom se ovšem nevyužívá pouze jako součást pokrmů. Své místo si najde třeba v kosmetice. Často je i pomocníkem při barvení látky. Jaký je tedy její původ, odkud se získává a jaké jsou její účinky?

Kurkumovník má svou domovinu v Asii
Kurkuma pochází z oblasti východní Asie, kde roste kurkumovník. Máme-li jmenovat konkrétní státy, nejčastěji se s kurkumovníkem setkáme v Thajsku, Číně anebo v Indonésii. Hojně se nachází na Jávě. Do Evropy se dostalo z těchto oblastí hned několik odrůd. Asi nejznámější a nejčastěji využívaný je kurkumovník dlouhý. Z Thajska známe takzvaný thajský tulipán, jak je označován kultivar Curcuma alismatifolia. Vybrat je možné i spousty dalších druhů pěstovaných jak pro květy, tak i pro oddenky, z nichž se získává koření.

Sklízení kurkumy
Která část kurkumovníku se vlastně využívá při získávání kurkumy? Oddenky. Právě ty se sklidí v době po odkvětu a vaří se ve vodě. Už při varu je patrné uvolňování kurkuminu, tedy zcela specifického barviva sytě žluté barvy. Když se oddenky usuší, rozemelou se na onen zlatavý prášek.

Co dokáže kurkuma?
Kurkuma je součástí mnoha pokrmů majících asijský původ. Přidat si ji můžete do jídla i vy, na internetu je spousta receptů, jež s ní počítají. V lidovém léčitelství se hovoří o tom, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, dodává energii, čistí krev a pomáhá při nadýmání. Kurkuma se dá také nastrouhat do čaje podobně, jako je tomu u zázvoru. Ne vždy je ale úplně jednoduché ji sehnat, většinou ji totiž najdeme jen jako součást kari koření. Zakoupit ji ve formě prášku nebo tobolek můžete za výhodnou cenu v eushops.cz.

bylinky gastronomie
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%