Kastrovat fenku, když nechcete štěňata?
Ilustrační foto: pixabay.com

Kastrovat fenku, když nechcete štěňata?

27. 4. 2017

Při rozhodování, zda si pořídit psa nebo fenku, hraje dost často hlavní roli hárání. Někomu může vadit už jen ušpinění podlahy v bytě, především se však každý půlrok chovatelé obávají nechtěného nakrytí feny. Co s tím?

Rozhodně mnohem lepším a i pro samotnou fenku šetrnějším řešením je oproti hormonálním preparátům pro zabránění hárání kastrace. Pokud majitel nechce fenu využít k dalšímu chovu, je kastrace zcela na místě. Řeší totiž celou řadu závažných onemocnění fen jako jsou hnisavý zánět dělohy, nádory pohlavních orgánů, nádory mléčné žlázy, ovariální cysty, cukrovka a pseudogravidita (falešná březost).

Kdy kastrovat?
Ideální dobou pro kastraci je období mezi prvním a druhým háráním. Fenky již dosáhly pohlavní dospělosti, jsou psychicky i společensky vyspělé. Zákrok se rozhodně nedoporučuje provádět v právě probíhající říji, protože pohlavní orgány jsou zvětšené a překrvené. Lépe je počkat asi 1 měsíc po skončení hárání do období pohlavního klidu. Před samotným zákrokem doporučují veterinární lékaři 24hodinový půst, nejpozději dvě hodiny před operací vynechat i vodu. Samotný zákrok trvá půl až jednu hodinu a probíhá ve většině případů naprosto bez komplikací. Samy fenky zvládají kastraci velmi dobře, mnohdy lépe než její chovatelé.

Probuzení doma
Některé veterinární kliniky nabízejí možnost probuzení fenky za dohledu lékařů, ovšem pro fenku je ideální, aby se probudila v domácím prostředí. Nejlepší je, když při příjezdu z veteriny necháte fenku dospat v přepravce. Po probuzení se fenkám nechce vstávat, klidně ji nechte ležet. Do půlhodiny už fenka reaguje na vaše vlídné slovo, zatřepe ocáskem, což je signál, že vás vnímá a že je po anestézii v pořádku.

První vstávaní na nohy je trošku složitější, jde to ztuha a hlavně chůze je nekoordinovaná, fenka může padat na stranu, a proto je dobré připravit jí bezpečný prostor odstraněním nevhodných překážek. Z hlediska bolesti jsou fenky zabezpečeny na dva dny, nemusíte se tedy obávat, že je rána bolí. To, co při probuzení fenka potřebuje nejvíce, je přítomnost majitele.

První dny po operaci
Ačkoliv není kastrace složitým zákrokem, je to přeci jen operace a vyžaduje pooperační klid. Máte-li fenku, která se dosud pohybovala jen venku na zahradě, vezměte ji po kastraci domů, do tepla. Do vytažení stehů by měl být omezen pohyb a hlavně skákání.

První dny po operaci fenku nekrmte. Stejně nebude mít na žrádlo chuť a zbytečně byste jí zatěžovali žaludek. Dávejte feně jen vodu, a to po malých dávkách. Dost často se stává, že fenky mají po probuzení žízeň a vypijí třeba i dvě misky vody, ale záhy je mohou vyzvracet. 

První noc bývají fenky klidné, většinu noci prospí, takže se nemusíte obávat nějakých komplikací. Ovšem pozor, ty by mohly nastat, kdyby si fenka ránu začala lízat či vykousávat stehy. Proto rozhodně používejte ochranný límec! Ten se nelíbí více páníčkům než fenkám. Ty si na límec už druhý den zvyknout, mají sice omezen pohyb, ale brzy se naučí s límcem vykonat potřebu, nažrat se i běhat a štěkat.

Ani druhý den po operaci nedoporučují veterináři fenku krmit. Stačí pár piškotů v průběhu dne a opět jen vodu – častěji a po menších dávkách. Už však můžete vzít fenku na malou, tedy opravdu krátkou procházku. Do vytažení stehů, zpravidla 10. - 12. den po operaci, jsou fenky každým dnem čilejší.

Třetí až čtvrtý den po kastraci může začít svědění kolem rány, tedy na místě, jež musel veterinář zbavit chloupků, které následně začínají růst. Proto nenechávejte fenku bez ochranného límce ani chvíli samotnou. Drbejte ji sami, anebo si s ní hrajte, běžte na procházku, prostě se ji snažte zabavit. Po dvou až třech dnech už svědění přechází a fenky v „čilém“ stavu přicházejí do ordinací na vytažení stehů.

Kastrace tedy znamená zhruba deseti až dvanáctidenní péčí o fenku. Ovšem pak už chovatelé mají do konce jejího života klid. Nemusí se bát ani hárání, ani nechtěných štěňátek, ale hlavně díky kastraci snižují pravděpodobnost výskytu větších zdravotních problémů. Samozřejmě, fenku je i po kastraci nutné hlídat, a to zejména její váhu. Proto se doporučuje zmenšit obvyklé denní dávky či přejít na dietnější varianty granulí. A nejlepší je zvýšit pohyb, který přispěje ke zdraví feny i jejích páníčků.

pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.