Chilli papričky snižují cholesterol i zlepšují náladu. Jak si je vypěstovat?
Ilustrační foto: pixabay.com

Chilli papričky snižují cholesterol i zlepšují náladu. Jak si je vypěstovat?

28. 5. 2017

Nesnesete ten oheň v ústech? Škoda, protože účinky chilli papriček na zdraví jsou opravdu pozoruhodné. Jsou výborným zdrojem vitamínů, vlákniny i minerálů.

Kapsaicin, rostlinný alkaloid, který chilli papričky obsahují a který způsobuje pálení, má hned několik blahodárných účinků na lidský organismus. Přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvýšení rychlosti metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání. Chilli papričky jsou výborným zdrojem vlákniny. Jsou ideálním kořením pro diabetiky, protože kapsaicin snižuje množství inzulinu v těle po jídle, a to až o 60 procent. Chilli obsahuje látky, které zrychlují metabolismus, jsou tedy ideální pro ty lidi, kteří chtějí zhubnout. Pravidelným pojídáním chilli papriček je možné zbavit se chuti na sladké a tučné potraviny. Chilli rovněž snižuje produkci žaludeční kyseliny, snižuje riziko žaludečních vředů a dokonce pomáhá v boji s rakovinou tlustého střeva. Díky konzumaci chilli papriček se zvyšuje produkce endorfinů a také hladina serotoninu, tedy hormonů, které vyvolávají pocit štěstí. Ještě pořád je nezkusíte?

Uplatnění v kuchyni: stovky receptů

Po celém světě jsou miliony vyznavačů chilli papriček, kteří zakládají nejrůznější kluby, pořádají soutěže v pojídání těch nejpálivějších papriček a provozují i specializované restaurace. Protože bez chilli se neobejdou tak oblíbené pokrmy mexické, indické či thajské kuchyně. Používají se do různých omáček k masu, fazolím i do polévek, ale také jako ingredience do pomazánek či zeleninových salátů. Fajnšmekři si dopřávají například také chilli papričky plněné sýrem, grilovaný ananas s chilli, ale i zmrzliny s chilli a limetkou.

Kde nejlépe pěstovat chilli papričky?

Chilli papričky si můžete vypěstovat sami ze semínek, které je možné koupit buď na trzích, anebo na internetu, kde je nabízejí specializované chilli shopy. Vybrat si můžete z nepřeberného množství chutí a samozřejmě také podle stupnice pálivosti. Důležité je vědět, že plody dozrávají zhruba osmý až devátý měsíc po vypěstování ze semene. Když tedy budete chtít pěstovat rostliny na zahradě nebo na balkoně, musíte klíčit ze semen nejlépe již v průběhu zimních měsíců. Chilli papričky pocházejí ze střední Ameriky, z jejich původu je tedy zřejmé, že jsou to teplomilné rostliny, vyžadující také dostatek tepla. Ideální je pro ně místo na okenním parapetu, ovšem pozor na ostré letní slunce, které je může spálit. Pokud si chcete papričky pěstovat na balkóně či terase, myslete na to, že chilli papričky nesnášejí průvan. Je proto potřeba ochránit je před ostrým prouděním vzduchu či dokonce větrem. Ideálním místem jsou tedy malé skleníky či fóliovníky, kde je ovšem zabezpečeno horní větrání (stačí průduchy). Pro kvalitní a bohatou úrodu je ideální kyprá, provzdušněná, zásaditá, hlinitopísčitá půda. Neměla by být extrémně či dlouhodobě vlhká, rozhodně je potřeba zabezpečit, aby kořeny chilli papriček nebyly dlouho ve stojaté vodě (květináče či truhlíky bez odtoku vody). Samozřejmě neuškodí hnojení (nejlepší jsou přírodní hnojiva jako zkvašené slepičince), ale dá se hnojit i hnojivy pro rajská jablka či klasické papriky.  

Dočkali jste se plodů? Pak tedy na zdraví!
Ačkoli mnozí pěstitelé tvrdí, že pěstování chilli papriček je náročné, není tomu tak. Při dodržování výše uvedených zásad by se každý pěstitel měl dočkat zralých plodů. Ty je možné používat jako koření buď čerstvé, anebo je nechat usušit a poté pomlít. Každopádně pěstování papriček vám udělá radost.

bylinky koření potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.