Nástrahy půjček: Jak se jim v dnešním online světě snadno vyvarovat?
Ilustrační foto: ingimage.com

Nástrahy půjček: Jak se jim v dnešním online světě snadno vyvarovat?

5. 6. 2017

Získat půjčku je dnes velmi snadné. Spotřebitelské úvěry nabízí osvědčené bankovní domy i řada nebankovních poskytovatelů. S jednoduchostí a s bohatou nabídkou jde ale ruku v ruce mnoho nástrah, které na žadatele o úvěr čekají. Jaké to jsou a jak se jim vyhnout?

Uzavřít smlouvu o půjčce lze v dnešním moderním světě i přes internet. Sjednání online půjčky se ale není nutné obávat, zapotřebí je stejně jako při sjednání jakéhokoliv jiného úvěru být obezřetný a nekývnout na první nabídku. A jaké nástrahy vás mohou tedy potkat?

1. Nulový úrok
Při výběru úvěru se nezajímejte jen o úrokovou sazbu, důležitým parametrem, na který nikdy nezapomínejte, je roční procentní sazba nákladů. Její součástí jsou kromě úroku i poplatky, proto se nikdy nenechte zlákat na nulový úrok. Díky RPSN rychle zjistíte, kolik za úvěr zaplatíte.

     TIP: Jestliže nevíte, jak na výpočet, pak vsaďte na online kalkulačku půjček, která vám snadno vypočítá, o kolik půjčenou sumu přeplatíte.

2. Poplatky předem
Nemáte ještě ani podepsanou smlouvu a už po vás chce poskytovatel zaplatit nějaké poplatky předem? Pak vezměte nohy na ramena a utíkejte jinam. Před čerpáním půjčky nikdy nic neplaťte.

     TIP: Nesmyslným poplatkům je na trhu úvěru už dávno konec, a tak se nenechte v těžkých životních chvílích okrádat a raději zamiřte ke konkurenci.

3. Velká konkurence
Ač se to na první pohled nemusí zdát, velkou nástrahou při výběru půjčky je i bohatá nabídka. Důležité je porovnávat portfolio bankovních i nebankovních poskytovatelů a vybrat si pro vás ten nejvýhodnější produkt. Při srovnávání se zaměřte na úrok, RPSN, výši splátka, půjčenou sumu a dobu splatnosti.

      TIP: Není nutné obcházet všechny pobočky bank jednotlivě, snadno a rychle si můžete srovnat půjčky na internetu, a to díky online srovnávačům.

4. Nebankovní poskytovatelé
Vždy je lepší půjčovat si peníze v bance, pokud se ale rozhodnete jít pro úvěr k nebankovnímu poskytovateli, potom raději volte ty osvědčené. Jestliže jste o dané firmě doposud nic neslyšeli, pak buďte dvojnásobně obezřetní. Poskytovatelem by vždy měla být právnická osoba se sídlem v České republice, není-li tomu tak, jděte si pro úvěr jinam.

      TIP: Buďte iniciativní a hledejte recenze na internetu. Využít můžete třeba finanční portál půjčka.co, kde najdete přehledný popis nejrůznějších bankovních i nebankovních institucí.

5. Rozhodčí doložka
V neposlední řadě se při sjednání půjčky snažte vyvarovat rozhodčí doložce. Ta je takzvanou náhradou pomalého soudního řízení. Pokud je ve smlouvě uvedena rozhodčí doložka, pak dojde-li ke sporu, rozhoduje o řešení advokát, kterého určí poskytovatel úvěru. Advokát nemusí být nestrannou osobou, a tudíž nemusí rozhodnout ve váš prospěch.

       TIP: Abyste předešli rozhořčení v případě sporu, pak nikdy nepodepisujte smlouvu bez přečtení. Jen ve smlouvě se dozvíte o rozhodčí doložce.  

peníze půjčky a úvěry
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%