Myjte si ruce. Riziko žloutenky je v létě nejvyšší
Ilustrační foto: ingimage.com

Myjte si ruce. Riziko žloutenky je v létě nejvyšší

28. 6. 2017

Hepatitidě typu A, neboli žloutence, se říká nemoc špinavých rukou. V létě je riziko nákazy největší. Ohrožuje vás na dovolené v zahraničí stejně jako při grilování v jižních Čechách nebo při návštěvě toalety v restauraci. Počet nakažených stoupá, jen na jižní Moravě jich vloni bylo 449 a letos jsou z různých krajů hlášeny stále nové případy.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy, především tehdy, když si lidé před jídlem neumyjí ruce. Proto hygienici upozorňují, abyste si myli důkladně ruce nejen po každém použití toalety, ale i po úpravě syrového masa, vajec, po úklidu v bytě, po příchodu z hřiště či po mazlení se zvířaty. Ve velkém jste ohroženi v zahraničí, pokud konzumujete potraviny studené kuchyně, jídlo upravené na ulici nebo pijete nebalenou vodu. Rizikové jsou zeleninové saláty, neloupané ovoce, ale i maso. Žloutenka neboli infekční hepatitida je nakažlivé onemocnění způsobené viry, které napadají jaterní tkáň. Celkem existuje 5 hlavních typů, které se označují písmeny A, B, C, D a dokonce i E, F a G. Liší se způsobem přenosu viru, průběhem onemocnění i jeho možnými následky. Očkování, jež poskytuje dětem i dospělým účinnou ochranu, nabízí dnešní medicína pouze proti žloutence typu A a B.  

Mýty a fakta o žloutence
Mezi lidmi koluje mnoho zažitých názorů na to, jak nakažený žloutenkou vypadá, kde ji chytil a jak ji vyléčit. Tyto novodobé mýty bez hlubších znalostí utváření veřejné mínění, které může být ve svých následcích i životu nebezpečné. Pojďme si některé z nich ukázat a podívat se, kde je pravda.    

Mýtus č. 1: Nemocného se žloutenkou typu A přece poznám, tak se mu vyhnu.
Fakt: Velká část nemocných nemá po uplynutí inkubační lhůty žluté zbarvení kůže a sliznic způsobené zvýšeným obsahem žlučového barviva – bilirubinu. Ani oční bělmo nemá zbarvené do žluta, nemusíte tedy vůbec nic poznat.

Mýtus č. 2: Pokud si připlatím na dovolené za pobyt v lepším hotelu, riziko onemocnění hepatitidou A se mě netýká.
Fakt: V zemích, kde je hepatitida A častá, vás nemusí ochránit ani pobyt v luxusním hotelu, dodržování dobré hygieny ani pečlivý výběr jídla a pití. Nejčastěji si ji můžeme přivézt z Thajska, Egypta, Slovenska, Ukrajiny…Jedinou spolehlivou ochranou je očkování.  

Mýtus č. 3: Nejsem v žádné rizikové skupině (neberu drogy, do rizikových zemí nejezdím, nemám homosexuální styk s muži, …), proto je pro mě očkování zbytečné.
Fakt: Hepatitida A může postihnout každého, nejen vyjmenované rizikové skupiny. Zde se také ukrývá velká neznalost jednotlivých typů hepatitidy a způsobu jejich přenosu. Lidé spojují typ B a A. Virová hepatitida typu B se nejčastěji přenáší přímým kontaktem s nakaženou krví nebo pohlavním stykem. Ale typ A převážně dotykem a potravinami. Proto se člověk může nakazit, i když nebere drogy.      

Mýtus č. 4: Hepatitida A se dá snadno vyléčit, jsou již k dispozici léky.
Fakt: Dosud neexistuje žádný lék na hepatitidu typu A. Tlumí se pouze jednotlivé příznaky a podporuje imunita.  Jedinou účinnou ochranou je očkování.  

Pro diagnostiku hepatitidy typu A jsou nezbytné krevní testy a vyšetření moči. Sleduje se především přítomnost protilátek proti viru a zároveň se sledují hodnoty jaterních enzymů, které při žloutenkách všeobecně jsou zvýšené. Stejně tak se sleduje hladina tzv. bilirubinu v krvi, tedy žlutého barviva, podmiňující barvu kůže, bělma i sliznice dutiny ústní. Testy jsou velmi dobře popsané na informačním portálu www.laboratornitesty.cz. Pokud existuje podezření na setkání s infikovaným jedincem, nebo máte dokonce příznaky nemoci, raději navštivte svého lékaře a nechte se vyšetřit.  

Léto a doba dovolených jsou tady. Užijte si cestování a degustace lákavých dobrot u stánků či v luxusních hotelech. A zkuste si vzpomenout před každým jídlem na pravidelnou větu našich maminek a babiček: „ Nezapomeň si umýt ruce!“ Měla opravdu smysl. A je jedno, zda je vám šest nebo šedesát.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%