Krajní body ČR - nejsevernější bod
Foto: archiv autorky

Krajní body ČR - nejsevernější bod

15. 7. 2017

Nejsevernější bod ČR má souřadnice 51°03'20,3"N, 14°18'56,1"E a nachází se cca 6 km od vesnice Lobendava. Dlouhou dobu byl mylně považován za nejsevernější bod hraniční mezník 2/40, jenž má trochu jiné souřadnice, a to 14°19′02,3”E, 51°03′33,4”N. Bohužel, někteří průvodci tyto souřadnice stále ještě bezmyšlenkovitě opisují. Teprve od roku 2013 je označen nejsevernějším bodem ČR hraniční mezník 2/41. A aby toho nebylo málo, moje hodinky ukazovaly přímo na hraničním kameni odchylku v desetinách a setinách, což je způsobeno tím, že zeměpisné souřadnice jsou spočteny v systému  ETRS-89, zajímco  turistické a automobilové GPS pracují se souřadnicovým systémem WGS-84.

dscn2600-2-.jpg

Výlet na toto zajímavé místo každému doporučuji, poněvadž se jedná o nenáročnou výpravu s malým převýšením. My jsme jeli vlakem do Velkého Šenova, odtud autobusem do Lobendavy (nechtělo se nám jít pět km po silnici) a pak jsme pokračovali přes osadu Severní lesem. Poslední dva kilometry vedou po státní hranici, cesta je lemována hraničními kameny, takže se prakticky nedá zabloudit. Některé hraniční značení se nachází na přírodních kamenech. Smutné je,  že o turistické zajištění tak významného místa České republiky (a nevýznamného pro Němce) pečují včetně úpravy přístupové cesty nikoliv Češi, ale Němci, kteří zde vybudovali dřevěný přístřešek s návštěvní knihou. Nechybí lavičky, tabule s textem a fotografiemi. Cesta od NORDKAPU k hraničnímu přechodu je lemována informačními tabulkami mladých přírodovědců s vyobrazením rostlin a živočichů, žijících kolem stezky a potůčku. Jsou psány v němčině a malým písmem v češtině.

Když jsme sešli po krásně upravené přístupové cestě k hraničnímu přechodu, odbočili jsme do Lipové u Šluknova, počkali na vlak do Dolní Poustevny a pak přímo přes Německo do Děčína. Trasa měřila celkem 15,210 m je zaznamenána zde:

http://www.movescount.com/cs/moves/move165385454

Na závěr bych chtěla dodat, že nejsevernější bod ČR je zároveň i nejsevernějším bodem bývalého rakouského mocnářství a navštěvují ho, i podle zápisu v návštěvní knize, více Němci než Češi.

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%