Krátké nebo dlouhé vlasy? Co sluší dámám vyššího věku?
Ilustrační foto: pinterest.com

Krátké nebo dlouhé vlasy? Co sluší dámám vyššího věku?

11. 8. 2017

Čím více je ženě let, tím je pro ni důležitější zabývat se účesem. Toto je jedno ze zlatých pravidel, která vedou k tomu, že se dáma ve vyšším věku může stále cítit půvabná a spokojená. Bohužel, ve skutečnosti je tomu často právě naopak.

Po šedesátce má hodně žen pocit, že tím pravým účesem jsou vlasy co možno nejobyčejnější. Ani hodně dlouhé, ani hodně krátké, pokud možno zabarvené na neutrální hnědou a zvlněné trvalou. Jako by si většina žen dala zásadu stárnout co nejméně nápadněji, co nejpohodlněji. Hodně jich kadeřníkům říká: Prostě mi to jen tak nějak přistřihněte, ať s tím nemám práci. Výsledkem je, že mnoho Češek vyššího věku vypadá úplně stejně. No ano, jen se rozhlédněme kolem sebe, je to tak.

Volba účesu je důležitá

Stačí se ale podívat kolem sebe v zahraničí. Například ve Francii, v Rakousku nebo v přímořských letoviscích plných turistů. Dámy, kterým je šedesát a více, klidně nosí třeba culík. Nebo mikádo s ofinou. Anebo hodně nakrátko ostříhané vlasy, v podstatě rozcuchaný účes zvaný „na kluka“. Vypadají skvěle a údržba těchto účesů jim přitom zabírá mnohem méně času než tolik oblíbená česká specialita „nenápadná hnědá trvalá“, která ve výsledku tvoří na hlavách něco jako seno.

Jistě, většina žen ve vyšším věku zjišťuje, že se kvalita jejich vlasů mění. Stávají se jemnější, lámavější, sušší, častěji vypadávají. Jenže právě to je důvod nebát se změnit účes a vybrat takový, který nepříjemné změny zamaskuje.

„Ve vyšším věku je volba správného účesu velmi důležitá,“ říká jedna z nejuznávanějších českých kadeřnic, Petra Měchurová, ověnčená řadou cen. „Může zjemnit rysy, dodat pleti barvu, opticky ubrat vrásek. Neplatí pořekadlo, že by starší žena měla mít vlasy světlejší a kratší, než nosila dříve, že ji to omladí. To se sice říká, ale neplatí to u všech, protože u každého se jinak mění barva kůže. Kdo má tmavší pleť a s věkem mu přibylo pigmentových skvrn, zesvětlovat by se neměl, protože tak ještě vyniknou,“ upozorňuje.

Ženskost v každém věku

Další častá chyba, které se starší ženy dopouštějí, je to, že se stříhají hodně nakrátko, zejména na krku a kolem uší. Tyto hodně krátké účesy sluší jen těm hubeným v obličeji. „Většina žen s věkem přibere a pak není vhodné stříhat vlasy hodně nakrátko, protože se tím zvýrazní obličej. Pokud je silnější, nepůsobí to dobře. Naopak delší vlasy obličej zjemní,“ vysvětluje kadeřnice.

Také další známý český kadeřník Libor Šula si při tématu starší Češky a účesy posteskává. „Mám pocit, že mnoho dam rezignuje s přibývajícími lety na svou ženskost. Chtějí, aby byl účes hlavně praktický. Jenže mnohdy jsou praktičtější delší vlasy, které se dají sepnout než prapodivné trvalé, které se musí natáčet. Dalším extrémem jsou dámy, které v domnění, že budou vypadat mladší, zkoušejí různé výrazné barvy a střihy. Jenže po šedesátce by už žena měla mít svůj styl nalezený, vědět, co jí sluší a umět zvýraznit to, co je na ní pěkné. Protože na každé ženě je něco krásné, bez ohledu na její věk,“ tvrdí.

 

Několik zásad, které mohou pomoci zjistit, co je pro nás to pravé
* Vezměme si fotky šmrncovních dam vyššího věku. Porovnejme, která z nich je nám nejbližší. Máme jemné vlasy a působíme jemně jako herečka Meryl Streepová? Ta si s účesem hlavu vůbec neláme a v civilu celý život nosí světlé polodlouhé vlasy stažené do culíku. Zdá se nám, že jsme podobné herečce Judy Denchové? Že máme její plnější obličej a vlasy poměrně husté? No tak šup do jejího účesu, tahle dáma má šedesátku dávno za sebou a stále nosí hodně krátký rozcuchaný střih, který ji dělá minimálně o deset let mladší. Působíme sportovně, jako Jane Fondová? Tak proč si z ní nevzít příklad a nenechat si vlasy sestříhat tako ona? Žádná z těchto ikon starších dam nemá trvalou ani nenápadné hnědé vlasy. Každá je jedinečná a přitom jsou jejich účesy jednoduché, praktické, stejné nosí hodně mladá děvčata.

* Vyvarujme se experimentů. Jestliže nám kadeřník začne navrhovat barevný pruh do ofiny, který nás podle něj zaručeně omladí, nebo výrazné barvy na vlasy, pryč od něj. Dáma vyššího věku nepotřebuje experimentovat a zářit jako papoušek. Barva by měla být co nejpřirozenější, podobná té původní a taková, aby v ní nebyly vidět šedivé odrosty. Boj s šedou pěšinkou svádí časem každá žena a ten boj by měl být co nejsnadnější. Když si ale necháme dát na hlavu prudce rezavou barvu, bude za dva týdny ta šedá pěšinka zářit jako hrom.

* Na internetu existují stránky, kde si můžete zkusit počítačově simulovat, jaký účes by vám slušel. Stačí nahrát svou fotku a měnit na ní různé střihy, barvy. Stačí zadat výraz účesy a vyjede spousta stránek. Podobnou službu poskytují mnohá kadeřnictví.

* Věřte osvědčeným kadeřníkům, když řeknou, že se určitý účes nehodí k vaší kvalitě vlasů. Obvykle dokážou odhadnout, jaké vlasy jsou. Jestliže jsou vlnité, nikdy nebudete mít hladké mikádo, ale naopak můžete mít skvělý krátký rozcuch, jaký se nikdy nepodaří dámě s těžkými hladkými vlasy ideálními na mikádo. Šedesátka je věk, kdy by už žena měla mít jasno jaká je, co má ráda, jaký život chce žít. A umění uvědomit si, jaký účes je pro ni ten pravý, s tím hodně souvisí.

móda účesy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.