Prospívají kočkám granule?
Ilustrační foto: Mountfield

Prospívají kočkám granule?

8. 9. 2017

Zatímco pes sežere, co mu dáte do misky, a ještě bude žadonit o přídavek, kočka, ta ne! Kočka je vybíravá dáma, která jen tak něco nepozře. 

Nejde však o rozmar, nýbrž o uspořádání jejího trávicího traktu. Abychom úplně pochopili rozdíl mezi kočkou a psem, připomeneme si taxonomické řazení živočišných druhů.  

Masožravé šelmy se dělí na obligátní masožravce, závislé na příjmu živočišné potravy, a fakultativní masožravce, kteří vedle živočišné potravy dokážou využívat i rostlinné zdroje. Kočky (na rozdíl od psů a vlků) patří k těm obligátním. Maso nutně potřebují k životu, takže by jejich krmivo mělo obsahovat vysoký obsah živočišných bílkovin.  

Maso, maso a zas maso…  
Kočičí trávicí systém se ani za tisíciletí domestikace příliš nezměnil. Na rozdíl od psího nemůže přežít na vegetariánské dietě ani krátkodobě. Metabolismus kočky totiž využívá jako hlavní zdroj energie živočišné bílkoviny, schopnost zpracovat sacharidy (a tedy rostlinnou stravu) má omezenou. U zdravých koček udržují aktivní jaterní enzymy správnou hladinu cukrů v krvi i bez sacharidů v potravě. Tomu je uzpůsobené také vnímání chutí – sladké kočku neláká. Některé kočky můžou dokonce jednoduché cukry špatně snášet. Miskou kravského mléka, které obsahuje mléčný cukr neboli laktózu, je rozhodně neuctíte. Místo něj je pro ně vhodný tvaroh, jogurt či přírodní sýry, které laktózu neobsahují.  

Zato z živočišných tuků, na které jsou kočičí chuťové buňky specializované, si kočka vybírá jako pravý gourmet. Slouží jí jako zdroj energie a vitaminů A a D, které jsou rozpustné v tucích. Tělo kočky totiž nedokáže syntetizovat vitamin A (zrak a kůže), ani další esenciální živiny jako jsou aminokyseliny taurin (zdravá sítnice) a arginin (imunita, svaly) či kyselina arachidonová (omega-6 mastná kyselina nezbytná pro správné fungování buněk). Musí si je proto brát z krmiva.  

Pít moc nepotřebuje  
Kočky pocházejí z pouště a tomu odpovídá i jejich pocit žízně – respektive jeho nedostatek. Pitím se příliš nezdržují, většinou jim postačí voda obsažená v kořisti. Z moderních krmiv jsou pak přirozenému obsahu vody nejblíže konzervy a kapsičky.  

Zdravé kočky ale můžete krmit i granulemi, jen je třeba dbát, aby měly neomezený přístup k misce s čistou čerstvou vodou. „Svého mainského mývalího kocoura, který váží jedenáct a půl kila, krmím granulemi StarVita. Dám mu několik kapsiček, pak se dobaští granulemi a dopije vodou,“ konstatuje MVDr. Jan Herčík.  

Jeho zkušenosti potvrzuje také přiložený graf. Jak je na něm vidět, extruze má na stravitelnost krmiva jen minimální vliv. Zdravá kočka by tudíž se suchými granulemi neměla mít žádný problém. Přesto je dobré jí alespoň občas přilepšit a kombinovat suché krmivo s mokrým.  

domácí mazlíčci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.